Алберт Попов: Резултатите са шокиращи дори и за нас


Алберт Попов: Резултатите са шокиращи дори и за нас
Новата сензация в алпийските ски Алберт Попов направи поредно феноменално представяне. Той завърши шести на нощния слалом от Световната купа в Шладминг (Ав). 21-годишният софиянец беше 13-и след първия манш, но се спусна много смело във втория и остави зад себе си куп големи имена. Преди два дни Попов завърши девети в Кицбюел.

Последният българин, който влезе в Топ 6 на Световната купа, беше Петър Попангелов през 1985 г. Специално за читателите на „България Днес“ Алберт Попов сподели всички емоции около забележителното постижение.

– Алберт, кое е по-лесно за вас – да се спускате по заледените склонове или да давате интервюта след успехите?

– Точно преди малко с моя треньор Ивайло Борисов се смяхме как вчера мина лесната част. Надявам се да свикна с това. Хора като Марсел Хиршер и Феликс Нойройтер с лекота се справят.
– Планирахте ли толкова силно представяне в Шладминг?
– Задминахме очакванията за последните два старта. Винаги гоним добро класиране, но постигнатите резултати са шокови дори и за нас. Те показват защо изобщо се занимаваме със ските. Не трябва да спирам дотук, а да продължа да се развивам. Емоцията е феноменална. Още повече когато чуеш толкова много австрийци да викат за българин.
– След вашето спускане всички големи имена идваха да ви поздравят. Какво ви казаха?
– Невероятно е усещането, защото тези хора съм ги гледал като дете. Те са ме надъхвали и стимулирали да тренирам. Изключителна чест е човек като Жулиен Лизеру, който от 25 години е сред елита, да ти стисне ръката. Кефят се, защото виждат млади таланти. Дори някой ми каза: Айде, време е вече някой да се опре на Хиршер. Марсел се беше ядосал след последните два старта и сега отново показа онази доминация, с която ни беше познат.
– След толкова много емоции успяхте ли да заспите?
– Адреналинът е огромен, но спах като бебе. Шладминг е един от трудните стартове и се прави повече за публиката, отколкото за нас, скиорите. Вторият манш започва в 21 ч. По това време вече сме си легнали, за да сме свежи за следващия ден.
– В неделя е вашият следващ старт. Ще участвате в гигантския слалом в Гармиш-Партенкирхен. Как се виждате в по-скоростната дисциплина?
– Не съм по-зле в гигантския слалом, отколкото в слалома. Карам на еднакво ниво. Винаги едната дисциплина върви повече и в другата се наваксва. На тренировки показвам отлични времена. Дано се получи, защото се намирам в добра форма. Още повече вече съм 24-ти в ранглистата и ще стартирам с първата група.
– Какво най-много надградихте през последните месеци, за да дойдат блестящите резултати?
– Израствам. Винаги искам още и още. Когато достигна до едно ниво, си поставям за цел да бъда още по-бърз. Да рискувам допълнително. А когато това стане рутина, се получава. Хиршер например е уникално стабилен. Много е важно да си отпуснат. Този сезон нямам незавършен слалом с изключение на Венген, където беше малшанс. В Кицбюел имаше известно притеснение след първия манш. Рядко се случва 71-ви стартов номер да завърши пети. Но вече съм доста по-спокоен. Искам да изкажа благодарности на моя треньор Ивайло Борисов, на Българската федерация по ски и на най-близките хора, които са до мен.
– Световното първенство в Оре (4-17 февруари) ли е голямата цел през сезона?
– Там нищо не се знае. Хиршер и другите фаворити за подиума се притесняват от хора като мен, които ще рискуват. Моята форма става все по-добра.Вашият коментар