Банкер източил 3,8 милиона лева от сметката на Мартин Петров


Банкер източил 3,8 милиона лева от сметката на Мартин Петров

Футболната звезда и бивш национал на България Мартин Петров е сезирал Софийска градска прокуратура за източени без негово знание 3,8 млн. лв. от банковите му сметки в банка у нас, съобщи в. „Труд“. Писмото е заведено на 17 ноември тази година.

„Да, за съжаление тази афера е факт. Не мога да повярвам, че подобно грабителство може да се случи и то в държава от ЕС.

„Изкарах парите си в чужбина честно и пред очите на света, но ги вложих у нас. И ето сега какво ме застигна. Ангажирах за мой адвокат по случая корифея в търговското право Тодор Табаков, който вече работи по разнищване на аферата. Надявам се с неговия екип да помогнат накрая да има справедливост. Друга развръзка ще е срам за страната ни“, обяви самият Мартин Петров пред изданието.

Той е установил измамата на 18 август 2017 г. при посещение в клон на банката. Тогава разбрал, че трудовият договор на назначения му от трезора личен банкер Ирина Ч. А. е прекратен още преди 10 месеца. В този период обаче уволнената служителка продължавала да предоставя на Петров информация за неговите сметки, депозити и операции, като той не знаел, че банковите новини и извлечения са фалшиви.

Шокът застигнал футболиста малко по-късно, когато поискал официални справки за движението на парите му. Оказало се, че в периода 2007 – 2017 г. без негово знание, съгласие и подпис са извършени над 450 платежни операции по 13 негови сметки. Сред тях дори теглене на пари в брой на каса в офис на банката, закриване и откриване на депозити и превеждане на суми на трети лица, които Мартин Петров не познавал. В сигнала до прокуратурата са посочени няколко имена, сред които и съпругът на Ирина Ч. А. Твърди се категорично, че тя никога не е разполагала с необходимото пълномощно, подписано по надлежния ред от нейния клиент за извършване на въпросните финансови операции. Въпросната жена била назначена за банкер на футболиста през 2003 г.

Футболистът афишира претенции към вътрешния контрол на банката. Също и затова, че не е уведомен за уволнението на личния му банкер и не е получавал справки от трезора за движението на парите му. Той настоява да се разследва и възможността да е станал жертва на организирана престъпна група, сформирана от Ирина Ч. А. вътре в трезора. Преди да подаде сигнал в прокуратурата Мартин Петров е провел, в присъствието на адвокатите си, серия от срещи с ръководството набанката.

Отговорът на банката

От пресцентъра на банката коментираха случая така: „Клиентите на банките са защитени с банкова тайна. Ако реши, клиент може да направи публични твърдения за отношенията си с банки, но ние нямаме право да предоставяме каквато и да е информация – да я потвърдим или опровергаем в медиите. В случай, че който и да е клиент оспори плащания в банката, извършваме задълбочена проверка и сътрудничим на отговорните органи“.
Вашият коментар