Бащата на валутния борд: България ще сгреши, ако влезе в еврозоната!


Бащата на валутния борд: България ще сгреши, ако влезе в еврозоната!

Замяната на лева с еврото е лошо решение за България, пише в свой анализ за Forbes „бащата на валутния борд“ у нас Стив Ханке. Причините страната ни да остане извън еврозоната и да запази валутния си борд са няколко.

На първо място експертът отбелязва, че българският лев е обвързан с еврото, „негов клонинг е“, и реално страната ни вече е част от валутния съюз като е негов „неформален член“.

Припомняме, че именно това е един от аргументите „за“ на българското правителство за кандидатстване за членство в ERM II – неофициално сме част от еврозоната и сме подвластни на всички проблеми в нея, но нямаме право да се възползваме от позитивите.

Премиерът Бойко Борисов трябва да спре да слуша Брюксел и да започне да обръща внимание на българите
Стив Ханке е категоричен: валутният борд в България е много успешен. Той е научил правителството на фискална дисциплина, спрял е хиперинфлацията през 1997 година и е предпазил икономиката от всички външни финансови кризи, включително при колапса на руската рубла и рецесията от 2009 година.

Според икономиста валутният борд е спасил и банковата система при колапса на КТБ през 2014 година.

По отношение на фискалната дисциплина и показателя дълг спрямо брутен вътрешен продукт България е един от най-добре представящите се членове на ЕС, отчита още Ханке.

„Защо тогава да бъде променена схема, която работи“, пита се Ханке и посочва, че българите също не са склонни да изоставят своя любим лев и да го заменят с еврото.

„Това е признак, че българите са по-умни от своите политици“, отчита икономистът.

„Премиерът Бойко Борисов трябва да спре да слуша Брюксел и да започне да обръща внимание на българите“

Причината за нежеланието на българите е, че те знаят, че влизането в еврозоната ще означава отстъпване на суверенитета на монетарната система. Нещо повече – бъдещето на еврозоната е несигурно, а и веднъж присъединена във валутния съюз България никога няма да може да излезе.

Право да влезе и излезе има само Дания, която е уговорила възможността да не участва в общата монетарна политика, смята Ханке.

„България никога не е имала тази опция“, допълва той.

„България ще направи голяма грешка, ако влезе в еврозоната – тя ще сложи точка на малкото институции в страната, които функционират добре, одобряват се от обществото и се управляват от българи“, пише Ханке, но без да посочва конкретно кои са те. Според него те ще бъдат заменени от неясен и потенциално нестабилен ред, който България не може да контролира и от който не може да се откаже.

„Премиерът Бойко Борисов трябва да спре да слуша Брюксел и да започне да обръща внимание на българите“, пише в заключение преподавателят в университета „Джон Хопкинс“.

По публикацията работи: Венцислава Вельова
Вашият коментар