БДЖ купува нови влакове през есента и пуска онлайн билети през 2019-а


БДЖ купува нови влакове през есента и пуска онлайн билети през 2019-а

Системата за онлайн закупуване на билети на БДЖ ще заработи от 2019 година. Това съобщиха от дружеството, които ще закупят и 15 нови влака през есента.

За да бъдат завършени всички реформи в БДЖ, те ще получат безвъзмездно от държавата 224 милиона лева. Парите се отпускат с разрешение на Европейската комисия, припомни пред БНР заместник-министърът на транспорта Велик Занчев. Той подчерта, че с това решение на практика железницата става приоритет на държавата.

„Самата нотификация означава, че Eвропейската комисия е видяла, че дружеството е жизненоспособно.

Министерствата на транспорта и на финансите започват преговори за схемата, по която парите да достигнат до дружеството“, коментира още Занчев.

Той подчерта, че държавата ще намери решение по отношение дълговете на БДЖ. Още през септември ще се инвестира в закупуването на нови 15 мотрисни влака, съобщи изпълнителният директор на БДЖ Владимир Владимиров.

„Догодина ще погасим малките задължения и така ще изчистим проблема с дълга, но от там нататък започва развитието на БДЖ, с повече инвестиции. В момента са подготвени 21 проекта“, коментира Владимиров.
Ново ремонтно дружество ще събере наличния ресурс на двете дружества – „Пътнически“ и „Товарни превози“ на едно място. За покриване на дълговете си БДЖ разчита и на парите от концесията на летище „София“.
Вашият коментар