Бизнес дама иска 22 460 лева от прокуратурата


Бизнес дама иска 22 460 лева от прокуратурата

Оправданата за укриване на данъци настоява да получи по 20 лв. за всеки ден от продължилото над 3 г. разследване

Разследвана и впоследствие оправдана за укриване на данъци жена поиска от прокуратурата по 20 лв. за всеки от 1123-те  дни, които е продължило наказателното производство. Обвинението срещу нея е повдигнато на 17 декември 2012 г., а оправдателната присъда на последната инстанция – ВКС, е произнесена на 19 ноември 2015-а.

През цялото време подсъдимата се страхувала, че ще влезе за дълго в затвора, защото вече била осъждана за измами. В резултат преживяла тежък емоционален срив. При това недоказаното после обвинение дошло в момент, в който тя била изтърпяла предишните си наказания и започнала нов живот.

Искът е базиран на Закона за отговорността на държавата и общините за вреди. Като компенсация за продължилото близо 3 години наказателно преследване жената настоява да получи 22 460 лв., търси и други 4000 лв. за адвоката, когото била принудена да наеме.

Със свое решение от 7 април т. г. Пловдивският районен съд признава претенцията за основателна, но присъжда като обезщетение само 3000 лв. Причината е и изготвената по делото съдебномедицинска експертиза, която не показва, че здравословното състояние на жената се е влошило вследствие на повдигнатото обвинение.

Магистратите изтъкват и че този случай не е станал публично достояние, което да доведе до уронване на авторитета . Адвокатският хонорар обаче трябва да бъде заплатен от прокуратурата в искания размер от 4000 лв.

И двете страни имат право да обжалват пред Окръжния съд.

Автор: Ваня ДРАГАНОВА
Вашият коментар