Борисов: Имаме една година, в която можем да сме водещи и на Изток, и на Запад


Борисов: Имаме една година, в която можем да сме водещи и на Изток, и на Запад

„Работим за просперитета и нещата се случват. Имаме една година и можем да сме водещи и в Изтока, и в Запада“. Това заяви премиерът Бойко Борисов от унгарската столица Будапеща, където днес се проведе Срещата на лидерите от Централна и Източна Европа и Китай, предава „24 часа“. След разговорите стана ясно, че Пекин планира да инвестира 3 милиарда долара в Източна Европа.

През последните години сътрудничеството във формат „16+1″ се е развило значително в областта на политиката, икономиката и търговията, транспорта и логистиката, свързаността. Инициативата „16+1″ с всички свои проекти ще допринесе не само за просперитета, но и за мира, коментира Борисов и подчерта значимостта на отношенията с Китай.

Инвестициите от Китай точно отговарят на това, което винаги съм казвал, че ще е от полза за Балканите – инфраструктурните проекти. Сега в Китай при тази дългосрочна перспектива за работа искат да започнат тези проекти, за които сме говорили. Мисля, че нещата в момента са много реални. На 6-ти и 7-ми ще проведем преговори за финансиране на коридор № 8. Китай много активно говори за инвестиции, говорили са и с Алексис Ципрас за това“.

Имаме редкия шанс да съчетаем две огромни икономически сили – ЕС и Китай със своите инициативи. Това ще даде възможност да напреднем по много проекти. Колкото повече проекти реализираме, толкова повече регионът ще бъде проспериращ и конкурентоспособен“, допълни премиерът на България.

Той проведе и отделен разговор с унгарския си колега Виктор Орбан.

„С Виктор Орбан имаме много теми – говорихме за кохезионната политика. Говорихме си и за източното партньорство, че още много държави от Източна Европа трябва да седнат на масата за преговорите.

На едно мнение сме, че трябва да мислим за подобно на Брекзит споразумение само с Турция. То да уреди всички спорни теми. На всички ни е ясно, че Турция няма да се присъедини към ЕС“, коментира Борисов.

И допълни: „Едно споразумение трябва да гарантира южния фланг на НАТО. От една страна Турция е неприемлива за Европа, но ни пази гърба от юг“

„С президента Реджеп Ердоган може да говорим за скоростен влак Будапеща – Скопие – София – Истанбул. С общи усилия имаме шанс не само да ни забелязват, но и да постигнем реални резултати“, допълни той.

От своя страна Виктор Орбан изрази надежда, че българското председателство на Съвета на ЕС през първата половина на 2018 г. ще бъде успешно и че темите за Западните Балкани, бъдещето на Европа, миграцията, многогодишната финансова рамка, кохезионната политика, конкурентността, дигитална Европа са изключително важни за всички граждани на европейската общност.
Вашият коментар