България не е зачеркната като дестинация за транзитирането на газ


България не е зачеркната като дестинация за транзитирането на газ

България не е зачертана като сериозна дестинация за транзитирането на газ в региона и знак за това е участието на страната ни в Световния петролен конгрес, както и предстоящата реализация на проекта за газов хъб „Балкан“. Това коментира в сутрешния блок „Добро утро, България“ на радио „Фокус“ енергийният експерт проф. Атанас Тасев.

„Ние сме много в остра конкуренция, защото практически възможностите за реализация на подобни идеи като газови хъбове по отношение на Румъния, която има собствен добив на газ, при това с много ясна перспектива – скоро Румъния ще стане нетен износител на газ. Освен това през Турция се преплитат огромни газопреносни маршрути, така че при това положение ние просто можем да бъдем някакъв компромис за преразпределяне на определени количества газ, разбира се в рамките на очертаващата се като реалност идеята за газовия хъб „Балкан“, обясни проф. Атанас Тасев.

Той коментира още, че с реализацията на газовия хъб „Балкан“ страната ни на практика ще минимизира загубите от спирането на Трансбалканския газорповод през 2019 г.
Вашият коментар