Велико Търново чества победата на Цар Иван Асен II в битката при Клокотница през 1230 г.


Велико Търново чества победата на Цар Иван Асен II в битката при Клокотница през 1230 г.

На днешния 22 март Велико Търново празнува и чества победата на Цар Иван Асен Втори срещу епирския владетел Теодор Комнин в битката при Клокотница през 1230 г. Това се е случило на 22 март (9 март по-стар стил) – Деня на Светите 40 мъченици. На тържеството за празника на града присъства и вицепрезидентът Маргарита Попова.

„Това не е една от най-значимите победи в историята на българската държава и армия, но е част от българския принос в развитието на европейската цивилизация и култура”, посочи в речта си кметът на старата столица Даниел Панов. Той припомни, че с необичайна за средните векове милост цар Иван Асен Втори освобождава пленниците, а в чест на победата е изградена църквата „Св. 40 мъченици“.

По традиция от двора на църквата започна днешният празник, който продължи с шествие на ученици от великотърновските училища, носещи портретите на благодетелите.

На тържествено заседание Общинският съвет гласува единодушно със званието „Почетен гражданин на Велико Търново“ да бъде удостоен бившият началник на НВУ „Васил Левски“ – бригаден генерал Цветан Харизанов.

Званието се връчва на български и чуждестранни граждани с особени заслуги за Велико Търново от 1916 г. насам. Множество концерти и изложби са включени в празничната програма, съобщиха от общината. Сред тях са експозиция, представяща златните съкровища, съхранявани във фонда на Регионалния исторически музей, изложение на българските винопроизводители, „трабант фест“ и откриване на пролетния рокерски сезон, и други.

Денят ще завърши с празнични илюминации и 3D-мапинг шоу, което ще бъде излъчено върху фасадата на Художествената галерия „Борис Денев“ от 20:00 часа.
Вашият коментар