ВИТАМИН B12


ВИТАМИН B12

Витaмин B12 се превърна в една от най-обсъжданите теми, най-вече в кръговете от хора с вегетариански и вегански начин на хранене, макар че  недостиг се наблюдава и в доста други ситуации за това екипът на Здравалник реши да напише статия, съдържаща описание на витамина, функцията му в човешкия организъм, начин на абсорбиране, вредите от недостига му и храни, които са богати на B12. Витамин B12 е водоразтворим витамин, които съществува в няколко форми и съдържа минерала кобалт. Метилкобаламин и 5′- деоксиаденосилкобаламин са формите на витамина, които могат да бъдат метаболизирани от човешкия организъм. Витамин B12 е нужен за правилното образуване на червени кръвни клетки, неврологичната функция, и ДНК синтез. Витамин В12 функционира като кофактор на метионин синтаза и като кофактор на L-метилмалонил-коензим А мутаза. Метионин синтезът катализира превръщането на хомоцистеин до метионин. Метионинът е нужен за образуването на S-аденозилметионин, който е универсален донор на метил за почти 100 различни субстрата, включително ДНК, РНК, хормони, протеини и липиди. L-метилмалонил-коензим A мутаза превръща L-метилмалонил-коензим A в сукцинил-коензим A при разграждането на пропионати, което е съществена биохимична реакция при метаболизирането на мазнини и протеини. Сукцинил-коензим А също е необходим за синтеза на хемоглобин.

Витамин В12, който е в свързана форма в храната, се освобождава от действието на солната киселина и стомашната протеаза в стомаха. Синтетичният витамин В12, който се добавя към обогатени храни и хранителни добавки, е вече в свободна форма и не се нуждае от тази реакция на освобождаване. Свободната форма на Витамин В12 след това се комбинира с вътрешен фактор, които е гликопротеин, секретиран от париеталните клетки на стомаха. Полученият комплекс бива абсорбиран в дисталната част на хълбочното черво- илеум чрез рецепторно медиирана ендоцитоза. Приблизително 56% от 1 мкг доза от орален прием на витамин В12 се абсорбира, но абсорбция намалява драстично, когато капацитетът на вътрешен фактор е превишена (превишен е при 1-2 мкг витамин В12).

Недостигът на Витамин B12 се дължи на няколко причини. Една от тях е злокачествената анемия, която е автоимунно заболяване, което засяга стомашната лигавица и води до атрофия на стомаха. Това води до унищожаване на париеталните клетки, ахлорхидрия и неспособността да се произвежда вътрешен фактор, което се отразява директно на естествения път за абсорбиране на Витамин B12. Други причини са стомашно- чревни заболявания или операция на червата или стомаха, тъй като те нарушават нормалната механика на стомаха и червата, които са ключови за процеса на освобождаване и абсорбиране на Витамин B12. Други групи от хора, които също са в риск от недостиг на Витамин B12 са възрастните хора (причината отново е нарушената механика на стомаха и червата) и вегетарианците или веганите, които се хранят небалансирано и не са съобразили в диетата си да включват Витамин B12 от естествени източници, обогатени храни или хранителни добавки.

Неодстигът на Витамин B12 може да доведе до тежки телесни вреди като мегалобластна анемия, умора, недостиг на сила, запек, загуба на апетит, загуба на тегло, както и може да има неврологични прояви като скованост и изтръпване на ръцете и краката. Допълнителни симптоми са затруднено поддържане на баланс, депресия, объркване, слаба памет, болки в устата или езика. Симптомите на недостиг на B12 не винаги се проявяват едновременно, което може да затрудни установяването на недостиг без кръвен тест. Количеството B12 също така регулира и количеството на хомоцистеин, като недостигът на B12 може да доведе до завишени нива на хомоцистеин, които имат влияние на сърдечно-съдовите заболявания и на формирането на невротрансмитери, като проучвания свързват завишени нива на хомоцистеин с деменция.

Завишеният прием на B12 за сега не е свързан със негативни ефекти върху здравето. Храни, които са богати на Витамин B12 са черен дроб (говежди), скумрия, сардини, миди, обогатени с B12 зърнени каши, червено месо (не трябва да се консумира прекалено много по други причини), сьомга, обогатена с B12 соя, мляко, кисело мляко и сирена.

 

http://zdravalnik.bg
Вашият коментар