Въвеждането на еврото в България – тема на два големи форума в София


Въвеждането на еврото в България – тема на два големи форума в София

Въвеждането на еврото в България ще е тема на два големи форума, които ще се проведат днес в София. На въпросите на гражданите ще отговарят заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис и вицепремиерът Томислав Дончев.

По-рано през деня премиерът Бойко Борисов и финансовият министър Владислав Горанов ще участват в конференцията „България в Еврозоната. Икономическата логика срещу митовете“, организирана от председателя на ПЕС Сергей Станишев.

България заяви намерение до края на Българското европредседателство да бъде подадена молба за членство в обменно-валутния механизъм ERM II, известен у нас като „чакалнята за еврозоната“.

Страната ни отговаря на всички числови критерии за влизане във валутния съюз, но неведнъж сме предупреждавани, че икономиката ни не е готова за подобна крачка. Така нареченото „сближаване на икономиките“ е критерий, посочван нееднократно от Европейската централна банка.

Нейната последна дума плюс одобрението на страните, въвели еврото и участващи в механизма, предхождащ еврозоната, са необходими за тази първа много важна крачка към валутния съюз.

Практически това означава одобрение от Европейската централна банка, Дания, която е в ERM II и на страните от еврозоната.
Вашият коментар