В Белград се роди бял бизон


В Белград се роди бял бизон

Едно от най-редките животни в света – бял бизон – се роди в зоологическата градина в сръбската столица Белград, предаде агенция Франс прес. Животното, кръстено Душанка, е родено в понеделник и започнало да се разхожда из заграждението си в „добро здраве“, съобщи ветеринарят на зоопарка.

„По моя информация, в Европа не се е раждал досега друг (американски) бял бизон“, каза д-р Йозеф Езвед. „Бащата на Душанка Йован (който също е бял бизон) дойде при нас през 2007 г., внесен от Америка, когато беше още много млад, на практика бебе.

Душанка е наследила неговите гени. Ще направим всичко възможно тя да се радва на добро здраве и спокойно детство“, обясни ветеринарят. „Това е много рядък феномен в природата. Трябва да се отбележи, че това животно не е албинос.

Това е генетична мутация, която прави цвета на козината по блед. Много американски индианци вярват, че появата на бял бизон е добро предзнаменование и символ на надеждата. Хиляди индианци празнуваха раждането на бял женски бизон в щата Уисконсин през 1994 г.

„Може би трябва да ги информираме за раждането на Душанка? Бизонът е много важно животно от митологична гледна точка за коренното население на Америка“, добавя д-р Езвед.Подобни новини

Вашият коментар