В Брюксел започва среща на лидерите на страните от ЕС


В Брюксел започва среща на лидерите на страните от ЕС

В Брюксел започва двудневната среща на върха на Европейския съюз.

Сред ключовите теми ще бъде борбата с нелегалната миграция. 28-те са силно разединени за мерките за справяне с проблема.

След като в Италия антиимигрантската партия „Лигата“ влезе в правителството, страната отказва да приема кораби с бежанци и настоява те да бъдат разпределяни в останалите държави.

Позицията на Рим се подкрепя от Австрия, в чието правителство участва крайнодясната Партия на свободата и която поема европредседателството от 1 юли.

Не е възможно да се прогнозира дали ще се стигне до компромис. Миналата неделя неформална среща на евролидери трябваше да сближи позициите и да предотврати сблъсъци днес и утре на Съвета. Тогава обаче дойдоха само 16 държавни и правителствени ръководители. Сред тези, които бойкотираха, бяха страните от Вишеградската четворка. Именно те оказват сериозен натиск срещу идеята за задължително приемане на мигранти в отделните страни. Подкрепя ги Австрия, която поема от България ротационното председателство.

Някои евролидери настояват за финансови санкции за страните, които отказват да са солидарни и да приемат мигранти. Темата може да се окаже взривоопасна.

Евролидерите са на различни позиции и за евентуални промени в Дъблинските споразумения, които определят отговорността на страната, през която всеки мигрант е влязъл на територията на Съюза. Тези спорни въпроси ще се обсъждат тази вечер, твърде вероятно и през нощта.

А утре в дневния ред се връща брекзит. Друга тема, която продължава да поставя на изпитание европейското единство.
Вашият коментар