В Русия откриха огромен диамант с тегло над 190 карата


В Русия откриха огромен диамант с тегло над 190 карата

Руската компания за производство на диаманти „Алроса“ се похвали с най-големия диамант, откриван през последните няколко години, с маса от 191,46 карата. Този скъпоценен камък е намерен в диамантеното находище в мина „Удачная“, съобщиха руски медии, позовавайки се на изявление на компанията.

Камъкът с размери 40х31х20 мм е полупрозрачен, с леко жълтеникав оттенък и е открит при кимберлитова тръба в „Удачни“. Преди малко повече от 2 години бе намерен още един камък с подобни размери. Такива големи диаманти, тежащи повече от 100 карата, потвърждават, че в кимберлитовата тръба в „Удачни“ има големи количества от уникалния благороден материал. От началото на работата в тръбата, което датира от 1967 г., компанията се е сдобила със стотици големи диаманти.

„В близко бъдеще този рядък екземпляр го очаква подробно проучване и оценка“, каза Евгений Агуреев, директор на Единната търговска организация „Алроса“.

Руската „Алроса“ е най-големият световен производител на диаманти. Тя се занимава с добив на диаманти на територията на Република Саха (Якутия) и в Архангелска област. Миналата година компаниите от групата „Алроса“ получиха 39,6 млн. карата диаманти. Постъпленията от продажбите на диаманти възлизат на 4,2 млрд. долара, а от брилянти – на 96,9 млн. долара.

Миналия август „Алроса“ продаде диамант от 51,38 карата, най-големият от колекцията „Династия“, но и най-скъпият руски диамант. Преди две години в мина „Удачная“ бе открит камък от 207.29 карата.Подобни новини

Вашият коментар