Европейската комисия проверява Мърдок за спортен картел


Европейската комисия проверява Мърдок за спортен картел

Представители на Европейската комисия нахлуха в лондонските офиси на мрежата Fox на Рупърт Мърдок като част от разследване на пазара за спортни права.

Дейли Телеграф“ първо съобщи за рейда, който се е случил във вторник в офисите на компанията в Западен Лондон.

Комисията потвърди в изявление, че „във вторник е извършила в няколко държави-членки проверки, като част от инспекция в помещенията на дружества, които са активни в разпространението на медийни права и сродни права, свързани с различни спортни събития и / или тяхното излъчване“.

Изявлението продължава: „Комисията има опасения, че засегнатите компании може да са нарушили антитръстовите правила на ЕС, които забраняват картелите и ограничителните бизнес практики. Служителите на Комисията са придружени от колеги от съответните национални органи по конкуренция.

„Необявените инспекции са предварителна стъпка в разследване на предполагаеми антиконкурентни практики. Фактът, че Комисията извършва такива инспекции, не означава, че компаниите са виновни за антиконкурентно поведение, нито пък предрешава резултатите от самото разследване“, се казва още в изявлението на ЕК.

21st Century Fox в момента се опитва да получи регулаторно одобрение в Обединеното кралство за сливане със Sky, като и двете компании са собственост на милиардера Рупърт Мърдок.

Подробности за разследването на Европейската комисия все още не са публикувани.
Sky News съобщава, че следователите от комисията са взели компютри и документи от офисите на Fox в Лондон във вторник.

Говорител на Fox каза пред Daily Telegraph: „Fox Networks Group (FNG) сътрудничи напълно на проверката на ЕК“.
Вашият коментар