Една от най-красивите островни държави може да изчезне от лицето на света


Една от най-красивите островни държави може да изчезне от лицето на света

Фиджи, островната държава в тихия океан, се намира в състояние на „бой за оцеляване“, тъй като климатичните промени носят почти постоянно смъртоносни циклони, заяви премиерът.

Франк Байнимарама допълни, че Фиджи е навлязла в „плашеща нова ера“ на екстремното време, срещу което трябва да се действа. Неговите коментари дойдоха, след като през уикенда циклонът Джоси причини смърт и наводнения на главния остров на Фиджи Вити Леву.

През 2016 г. циклон удари Фиджи, оставяйки 44 души мъртви и унищожавайки една трета от икономическата продукция на страната. Четирима души загинаха при тежки наводнения, причинени от циклона Джоси, съобщиха медии.

„Сега сме на почти постоянно ниво на заплаха от тези екстремни климатични събития“, каза Байнимарама във вторник, добавяйки, че мощните циклони в региона стават „по-свирепи“ в резултат на изменението на климата.

„Трябва да предадем посланието си на целия свят за абсолютната необходимост от справяне с тази криза“, каза той. „Като нация започваме да изграждаме своята устойчивост в отговор на страшната нова ера“, добави той.
Вашият коментар