Експерти: В месото на пазара у нас няма антибиотици


Експерти: В месото на пазара у нас няма антибиотици

В месото на пазара у нас няма антибиотици. Това заяви в студиото на „Здравей, България“ националният здравен експерт д-р Ангел Кунчев.

Той коментира темата след доклад на Европейската агенция по лекарствата, в който се твърди, че българското месо е едно от най-замърсените с антибиотици в ЕС. Според доклада страната ни се нарежда на 8-мо място по употреба на медикаменти. А най-чисто е месото в Исландия и Норвегия.

„Това, че са внесени и пуснати в продажба определено количество антибиотици, не значи, че те са в месото. Отговорно твърдя, че в крайния продукт – месото, антибиотици няма“, заяви д-р Кунчев.

По думите му всяка година се взимат 500 проби. От тях най-много 1 проба да покаже антибиотици.

Според д-р Диляна Попова, експерт в Асоциацията на месопреработвателните, на животните не се дават превантивно антибиотици, защото това е много скъпо.

Когато животните са болни и се налага да се използват антибиотици, има карентинен срок, през който животните се изчистват от тях.




Вашият коментар