Експерти: Поскъпването на яйцата ще продължи около 2-3 седмици


Експерти: Поскъпването на яйцата ще продължи около 2-3 седмици

По данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата цената на яйцата се е увеличила между 30 и 50 на сто.

Според председателя на Съюза на птицевъдите у нас Димитър Белоречков нормалната цена на яйцата в момента е до 30 стотинки за брой и всяка цена над тази е изкуствено завишена.

„Ние работим цяла година на ръба на себестойността, а себестойността е някъде около 15 стотинки без опаковка и без ДДС“, каза той по БНТ.

По думите му причините за рекордното поскъпване са няколко – „така наречената смяна на стадата“, традиционно по-голямото търсене на яйца в този сезон, сериозните катаклизми в Европа и в България и ликвидирането на около 100 000 птици заради фипронила и още 50 000 птици заради птичия грип, както и проблеми на производителите с търговските вериги.

Димитър Белоречков направи прогноза, че до Коледа пазарът на яйца ще се нормализира.

Едуард Стойчев – бивш председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата коментира, че българските производители на яйца имат нужда от подкрепа заради загубите, които търпят в последно време. Проблемите с фипронила пък са отворили огромна пазарна ниша в Европа, към която вероятно е насочен в момента полският износ на яйца.

„И колкото и да звучи лошо за нашите производители явно, че Полша диктува цената на яйцата в България“, каза Стойчев.

Проверка показва, че по стоковите борси има „лек дефицит“ на яйца, от което незабавно се възползват търговците и цената тръгва нагоре, продължи експертът.

„Не е страшна цената на едро. Проблем е какво достига до нас като потребители в магазинната мрежа“, подчерта Стойчев.

По думите му „този пик в цената ще продължи около 2-3 седмици и цената ще се регулира отново“.
Вашият коментар