Елда (гречка) – безценната храна


Елда (гречка) – безценната храна

Ако не сте чували за елда, то е време да се запознаете с нея, защото това е една от най-полезните храни, познати за човечеството. Доверете й се – и когато искате да снабдите организма си с ценни вещества, и когато целта ви е да отслабнете.

Елдата е зърнена храна, известна като „черен ориз” или „черна пшеница”. В Югоизточна Азия се отглежда отпреди 6000 години, а е особено популярна в Русия, където я наричат гречка. Цени се най-вече заради хранителната си стойност, както и заради богатото съдържание на протеини, мазнини, захар и фибри. Богата е и на витамините А, В, Е, и РР, както и на желязо, калций, фосфор, йод, бор магнезий и цинк. Съдържа още и органични киселини – лимонена и ябълчена, и не съдържа глутен. Французите обожават мед от елда, особено при простуда и грип.

Елдата е много подходяща храна за спортуващи – увеличава мускулната сила и издръжливост, а богатото й съдържание на флавоноиди подпомага борбата със стареенето на клетките. Има високо съдържание на магнезий и е чудесна профилактика на сърдечносъдовата система, борбата с високия холестерол и хипертонията. Заради богатия набор от витамини и минерали е особено полезна и за кожата, ноктите и косата.

За отслабване

С елда можете и чудесно да отслабнете, в случай че имате нужда, тъй като семената й са бедни на въглехидрати и мазнини, в същото време са истинска съкровищница от витамини, микроелементи и фибри. Приемът на добре приготвената елда засища за дълго и не създава проблеми с калориите, стига да не се увличаме в сосове, добавки и овкусители. Храненето с елда дава много на организма, без да натоварва тялото излишно и без да е изпитание за метаболитните процеси в организма.

При диабет

Тук елдата е почти задължителна заради ниското си съдържание на въглехидрати, незаменимите аминокиселини аргинин и лизин, други киселини – ябълкова, лимонова и оксалова, благодарение на които по-лесно се контролират стойностите на кръвната захар. Букетът от витамини и микроелементи пък допринася за нормално функциониране на панкреаса, баланс на инсулина и енергийно равновесие при захарна болест.

При високо кръвно

Съдържанието й и особено ниския процент мазнини, я правят добро и ефективно средство за регулиране на артериалното налягане. Тя предотвратява отлагането на мастни плаки по стените на кръвоносните съдове, което намалява пропускливостта им и е една от причините за хипертонични пристъпи. Магнезият пък действа отпускащо на кръвоносните съдове, подобрява кръвотока и не допуска повишаване на кръвното налягане.

При анемия

Богата е и на желязо, което е и една от причините с елда да се приготвят бебешки храни. Медът от елда, за който споменахме, е с високо съдържание на желязо и витамин С, което го прави и подходящ за профилактика на желязодефицитната анемия.

При газове

Въпреки несъмнените си ползи чудесната елда не е за всеки стомах. Заради високия си процент фибри тя трябва да се избягва при хроничен колит, болест на Крон, синдром на раздразненото дебело черво. В някои случаи елдата може да увеличи склонността към образуване на газове и спазми и е разумно да си спестят подобни неприятни преживявания.

При камъни в жлъчката

Тя е отличен избор и в този случай, защото засища, без да натоварва с мазнини и токсини, в същото време задоволява протеиновия глад.

При разширени вени

Достатъчни са ви до 4 чаши дневно запарка от елда (1 ч.л. семена се заливат с чаша вряла вода и се оставят на огъня за 1 минута. След 15 минути се прецеждат и изпиват наведнъж, на глътки. За всеки прием се прави прясна запарка).

При хемороиди

Отлична при такива проблеми заради съдържанието си на рутин, който предотвратява образуването на съсиреци, застой на кръвта във вените и образуване на хемороиди. За профилактиката на хемороидните състояния имат значение и фибрите в зърната елда, благодарение на които чревната перисталтика е добра, а хроничният запек и хемороиди – минало.

При целулит

Консумацията й подобрява тонуса на кръвоносните съдове, включително на капилярите. Оптимизира движението на телесните течности – кръв и лимфа, а така се преодоляват евентуални застойни състояния. Неутрализира се и една от причините за появата на целулит.

При подагра

Силно се препоръчва при този проблем – като съставка на салати или във вид на млечна каша (1 ч.ч. елда се вари в малко вода на водна баня, като се бърка постоянно в продължение на 20 минути. В получената гъста маса се добавят 1-2 чаши прясно мляко, малко сол и малко краве масло. Елдата балансира метаболизма и съдейства на организма да се освободи от поетите с други храни пурини, причиняващи болезнените кризи.

Елдата е особено ефективна още когато искате да имате нормален хемоглобин, чист черен дроб, нормални нива на холестерола и щитовидната жлеза, здрави бъбреци и при ревматизъм и сърдечна недостатъчност.




Вашият коментар