Запорираха имуществото на Трайчо Трайков заради 2,4 млн. лева


Запорираха имуществото на Трайчо Трайков заради 2,4 млн. лева

Запорирано е имуществото на бившия министър на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. Това съобщи в сутрешния блок на Нова телевизия председателят на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество Пламен Георгиев.

Магистратите са запорирали 1/2 от апартамент, ателие, дворно място, паркомясто, акции, както и влогове и депозити на политика.

След проверка, започнала в началото на 2017 година, е установено несъответствие между доходите и имуществото на Трайков за 2 450 000 лева. Това са за нас необясними пари. Приканваме лицето до петък да ни връчи декларация откъде има тези 2 450 000 лева. Това са пари, които лицето е използвало за закупуване на имоти или за борсови операции. Ако до петък не ни се представи декларация, в съда се внася иск за отнемане на това имущество, обясни Георгиев.

По думите му след операциите срещу бизнесмените Ветко и Маринела Арабаджиеви много бързо е бил сформиран екип. Там също трябва да бъдат установени несъответствия. Реалистично е това да стане не по-рано от 7-8 месеца, за да бъдат събрани необходимите доказателства, заяви шефът на антикорупционната комиисия.

Според него делото срещу банкера Цветан Василев, с което се иска отнемане на имущество за 2, 2 млрд. лв., е неоснователно спряно. При г-н Василев има повдигнато обвинение, извършена е пълна проверка, заяви Георгиев. Той каза, че и депутатът Делян Пеевски е бил проверяван вследствие на подаден до комисията сигнал. Тъй като срещу Пеевски няма повдигнати обвинения, експертите не можели да направят проверка по същество на цялото му имущество, а само по документи. Тя не установила никакви нередности.

Има сигнали за корупция срещу депутати от всички политически сили. Въпросът е дали ще можем да съберем достатъчно данни, които да предоставим на прокуратурата, каза шефът на КПКОНПИ.

Той разкри, че е имало подаден сигнал и срещу премиера Борисов за конфликт на интереси. Сигналът бил подаден от депутат от БСП и бил за това, че премиерът прави реклама, участвайки във футболни срещи. Снехме обяснения от премиера, от президента на Футболния съюз, и установихме, че няма конфликт на интереси, тъй като премиерът не е получавал заплащане за участието си в тези футболни срещи, обясни Георгиев.

Георгиев каза още, че общо 148 души от тези, които по закон са длъжни да подават имуществени декларации, не са сторили това. Сред тях били 23-ма кметове, председатели на Общински съвети, главни архитекти, 66-има директори на болници, един бивш депутат. Настоящите народни представители, както и министрите от кабинета „Борисов 3“, вече са предоставили изискваните документи.

В ръцете на съда пък имало 288 дела, свързани със запор на имущество, по които се очаквало магистратите да се произнесат.

Тече проверка и за имуществото на бившата кметица на столичния район „Младост“ Десислава Иванчева. Тя е подсъдима за вземане на подкуп в особено големи размери.

От основаването на КПКОНПИ до момента е поискан запор на различни активи на стойност 3,8 млрд. лева. Отнета е собственост за 120 млн. лева, каза още Пламен Георгиев.




Вашият коментар