Звезди бойкотират тазгодишния “Супербоул”


Звезди бойкотират тазгодишния “Супербоул”

Риана, Пинк и Ейми Шумър са само част от звездите, които тази година бойкотират американския “Супербоул” заради скандалът с Колин Каперник, съобщава бтв.

През 2016 г. Каперник е първият професионален играч от американската лига, който си позволява да не се изправи по време на химна. Тогава той заявява, че не вижда смисъл да отдава почит на знаме и държава в знак на протест срещу смъртта и убийствата на чернокожи в САЩ.

Действията му поляризираха американското общество – много хора разкритикуваха действията на Каперник, но и много го подкрепиха. Знак на протест стана колениченето по време на американския химн, както и вдигнатия във въздуха юмрук, подобно на Олимпийските игри от 1968 г.

По-късно Каперник започна да коленичи по време на американския химн, като това предизвика коментари дори от американския президент Доналд Тръмп.

Действията на Каперник му костваха поста на куотърбек и професионалната му кариера в американския футбол. Това не попречи компанията “Найк” да го избере за рекламно лице на най-новата си кампания и по този начин да подкрепи действията му.

Преди дни стана ясно, че Американската футболна лига и “Си Би Ес” поканили певицата Риана да пее на полувремето на тазгодишния “Супербоул”, но тя отказала в знак на подкрепа за Каперник. “Да, поканиха и да – тя отказа”, съобщиха от нейния мениджмънт за сп. “Пийпъл” преди дни.

Малко след нейния отказ, последва още един – този на американската певица Пинк, която отново отказа, за да подкрепи Колин Каперник.

Актрисата Ейми Шумър също обяви, че ще откажа всички предложения за реклами, които ще бъдат излъчени по време на “Супербоул”. “Чудя се защо повече бели играчи не коленичат по време на химна, особено когато си свидетел на дълбокото неравенство и непрестанен расизъм спрямо цветнокожи от всякакви раси в държавата ни. Защо да не застанеш на коляно в подкрепа на братята ти?”, написа тя в “Инстаграм”.

Американската лига обяви, че групата Maroon 5 ще свири през полувремето на “Супербоул”, но много от почитателите им ги призоваха и те да бойкотират събитието.
Вашият коментар