Калифорния забрани стандартните пароли за IoT устройства


Калифорния забрани стандартните пароли за IoT устройства

Властите в Калифорния забраниха на производителите на устройства от категорията „интернет на нещата“ (IoT) да им задават стандартни пароли за достъп. Целта на подобна ограничителна мярка е предотвратяване на хакерски атаки, съобщава technew.

Производителите трябва да снабдят IoT устройствата си с генератор на пароли или с уникална парола. Това се отнася за всички устройства, свързвани към интернет, вкл. домакински и измервателни уреди.

Губернаторът на щата Калифорния вече е подписал закона. Според редица експерти, изпълнението на закона от производителите ще защити IoT устройствата от хакерски атаки.

В момента всички компании за IoT устройства задават в тях стандартни, лесно разгадаеми пароли, които могат да бъдат променени, но като правило потребителите ги оставят такива, каквито са.

Новият закон влиза в сила в Калифорния от 1 януари 2020 година. Някои специалисти обаче са на мнение, че по-сложните пароли няма да спрат хакерите в опитите им да проникват в устройства и да създават престъпни ботмрежи.
Вашият коментар