Караниколов: 131 язовира могат да се квалифицират като опасни


Караниколов: 131 язовира могат да се квалифицират като опасни

Към момента сме констатирали 131 язовира, които могат да се квалифицират като опасни, обясни в „Денят започва“ министърът на икономиката Емил Караниколов. Това не са от големите стратегически, но не са и малки, има все пак и големи язовири, допълни той.

„Много се говори, че нищо не е правено последните години, всъщност от преди 2 години контролът върху състоянието на язовирите и язовирните стени е прехвърлено върху Държавна агенция по метеорология и технически надзор. Те разбира се отговарят само за контрола – отиват проверяват, дават предписания, след това проверяват дали са изпълнени, съответно съставят актове за административни нарушения и наказания“, коментира министърът.

До преди 2 години не се знаеше броят на язовирите в България, сега се знае, коментира министър Караниколов. До преди 2 години не можеше да се каже кои от тях могат да се квалифицират като опасни, допълни той.

„Днес обстановката е спокойна, няма такива, които да са пред тежко аварийно, да са необходими аварийни ремонти, но има такива, които са опасни и трябва незабавно да се почнат действия“, каза Караниколов.

Към момента сме констатирали 131 язовира, които могат да се квалифицират като опасни, допълни той.
Вашият коментар