Когато България беше космическа сила


Когато България беше космическа сила

На този ден преди 37 г. – Георги Иванов, става първият български космонавт.

Днес честваме Международния ден на авиацията и космонавтиката. А България има значителен принос и за двете в глобален мащаб. През миналия век страната ни е шестата космическа сила в света. Успехите на България в тази сфера обаче продължават и през XXI век.

Нашата страна е третата след Русия и САЩ, която произвежда готова храна за  космическите екипажи. Според българските учени, всички продукти,  които консумираме на Земята, могат да се приготвят и за Космоса.

С това, обаче, не се изчерпват космическите  постижения на България. Български учени първи създават космическа оранжерия –  червени репички, свежи зелени салати, прясно жито растат на космическите  станции и разнообразяват менюто на космонавтите.

България е шестата държава, изпратила в орбита двама свои космонавти. В стъпването на човек  на Луната също има българско участие. Зад този триумф стоят уникални  реактивни двигатели, дело на български учени. Те осигуряват плавното кацане на лунния  модул „Орел“ и обратното връщане на американските астронавти от мисията „Аполо” на космическия им кораб.

Едно от  най-значимите постижения на българските космически технологии са двата  изкуствени спътника на Земята, изведени в орбита с българска научна апаратура  за измерване на физическите параметри.

Дори на летящия по същото време американски „Дайнамик експлорър“ няма толкова модерна апаратура. Четири български  космически прибора бяха монтирани на Международната космическа станция.

Апаратурата е създадена от БАН в сътрудничество с международен екип от седем  държави. Българските учени участват и в „експедициите“ до Марс. В  междупланетната станция „Фобос-Грунт“ е включена и българска апаратура за  измерване на радиацията около марсианското пространство.

На научния космически  спътник „Бион-М“ са  монтирани четири български датчика за следене на слънчевата радиация. Данните  имат важно значение за бъдещи полети до Червената планета.

Космическата история  на България, започнала през 1964 г., сега трябва да се дописва от ново поколение българи.

https://vesti.bg
Вашият коментар