„Кодак“ пуска собствена криптовалута


„Кодак“ пуска собствена криптовалута

Американският производител на фотооборудване „Кодак“ ( Kodak) смята да създаде собствена криптовалута, съобщава агенция „Блумбърг“.

Компанията ще пусне съответната блокчейн платформа под името „Кодак уан“ (KodakOne) в края на месеца. Тя ще бъде насочена на първо място към професионалните фотографи и ще стане своеобразен регистър на авторското право върху образите. Използващите KodakOne ще могат да регистрират творбите си, както и да продават правото да бъдат използвани. Плащането ще става с криптовалутата „Кодаккойн“(Kodakcoin).

След новината стойността на акциите на „Кодак“ на Уолстрийт се вдигна с над 120%, като достигна в края на сесията около 6,9 долара за една акция.

През 2012 година „Кодак“ обяви фалит, но успя да остане на повърхността като продаде повечето права върху своите патенти на други компании, сред които „Епъл“ (Apple) и „Майкрософт“ (Microsoft). В момента „Кодак“ е съсредоточила дейността си в услугите около цифровия печат и продажбата на правата върху фотоматериали.

Централата на компанията, основана през 1888 е в американския град Рочестър, щата Ню Йорк.

Най-популярната в момента криптовалута е биткоинът, който набра голяма височина и се утвърди в нестабилната общност на криптовалутите като лидер.
Вашият коментар