Компания от ЮАР купува мол „Сердика“


Компания от ЮАР купува мол „Сердика“
Инвестиционна компания от ЮАР купува столичен търговски център – „Сердика център“. Най-голямата сделка за недвижим имот в България вече е договорена: южноафриканският фонд NEPI ще плати за софийския мол и офис сградата към него рекордната сума от 207.4 млн. евро.

В края на миналата година фондът се договори да купи и The Mall на бул. „Цариградско шосе“, но сделката все още не е финализирана, съобщава „Капитал“.
„Сердика център“ е третият по приходи мол в София, а и в страната. Той е съвместна инвестиция на австрийската Sparkassen Immobilien (S IMMO) и германската „Еце проект мениджмънт България“ (ECE). При завършването на строителството през 2010 г. компаниите обявиха, че са вложили в мола 210 млн. евро. В баланса на дружеството – собственик на мола, той е оценен за 219 млн. лв. към края на 2015 г.
Сделката за „Сердика център“ ще стане чрез дъщерното дружество NEPI Project One, става ясно от официално съобщение на купувача. Той отбелязва, че ще плати със собствени средства. В придобивания пакет влизат търговският център, офис сградата към него, както и прилежащата земя. Преди да завърши, тя трябва да получи одобрение от Комисията за защита на конкуренцията.
„Сердика център“ е отворен през 2010 г. Общата търговска площ, която се отдава под наем, е 51.5 хил. кв. метра (като 99.3% от нея е заета). Офис сградата, построена върху търговския център, е от клас А и е открита през 2011 г. Тя е с 28.5 хил. кв. метра площ, като 98.6% от нея е заета от мултинационални наематели като Citibank, Coca Cola, Mercк, Sutherland.
През 2016 г. дружеството има резултат от оперативна дейност от 6.12 млн. евро. Очакваните приходи от наеми на мола и на офисите са общо 16.1 млн. евро при среднопретеглена цена за наем от 16.8 евро на квадратен метър месечно, става ясно от официалното съобщение на купувача.
http://www.economic.bgВашият коментар