Косата косъм по косъм за обем


Косата косъм по косъм за обем

Обем, който се запазва поне 2 дни – мечтаният резултат, обещаван най-често от рекламите на повечето продукти за коса. Магическата дума обем поема всичко – форма, въздух,еластичност, 3D визия, че дори и блясък. Виждаме я разпиляна от вятъра да пада на едри вълни по раменете, когато тичаме и танцуваме… Като на кино.

 

На другия полюс е мазната, тежко увиснала коса, прилепнала до скалпа като прясно облизано теле.

 

Едва ли един продукт, било то вълшебен шампоан или балсам ще постигне мечтания обем. Косата както кожата и ноктите иска постоянни професионални грижи. Особено, ако природата не е била особено щедра и гените са източили косъма тънък, слаб и рехав. Тогава от значение е всичко – от продуктите за миене и поддържане, през сушенето и боята, чак до прическата. И баналното правило: „Красотата идва от вътре” – се превежда като храна, богата на витамини и минерали и достатъчно вода.

 

Авитаминозата е враг и на кожата, и на косата. Тя често е и резултат от различни диети. Недостигът на бетакаротин, витамини С, Е и F “пият” силата й. Белтъците са нейният „строителен” материал, затова й трябва много мляко, млечни храни и месо. Витамин В и С й дават сили. Затова добрите храни за скалпа са месо, черен дроб, риба, орехи и цитруси

 

Хормоналното спокойствие е задължително и за косата. Излишните мъжки хормони са причина тя да капе по-обилно, да се омазнява или пък да стане чуплива и суха.
Вашият коментар