Куклата „Барби“ стана на 60 без нито една бръчка


Куклата „Барби“ стана на 60 без нито една бръчка

През 2019 г. куклата „Барби“ чества 60-годишнината си без нито една бръчка, предаде Франс прес, цитирани от БТА. С руса или кестенява коса, с издължена или закръглена фигура, в образа на принцеса или пожарникар, „Барби“ продължава да съблазнява децата и се възползва дори от социалните мрежи, за да привлича вниманието върху себе си.

„60 години – това е много дълъг период в индустрията на играчките, където днес даден успех е с продължителност между 3 и 5 години“, заяви гордо Нейтан Бейнард, директор по маркетинга за куклите „Барби“ в групировката „Мател“.

Въпреки все по-голямата конкуренция, ежегодно се продават 58 милиона екземпляра от куклата „Барби“ в над 150 държави. „Барби“ е известна колкото „Кока-Кола“ и „Макдоналдс“, отбеляза Бейнард през декември по време на частна визита в центъра по дизайн на „Мател“ в Ел Сегундо в предградията на Лос Анджелис в Калифорния.

Над 1 милиард кукли „Барби“ са продадени от представянето й в изложението за играчки в Ню Йорк на 9 март 1959 г.

Идеята за създаване на „Барби“ хрумнала на съоснователката на „Мател“ Рут Хандлър, докато отглеждала децата си.

„Дъщеря й Барбара имала ограничен избор на играчки – кукли, и можела да се превъплъти единствено в образа на майка, докато синът й мечтаел да стане астронавт, каубой или пилот“, поясни Бейнард.

Така била създадена куклата „Барби“, която е кръстена на дъщеря й Барбара и изобразява жена с подчертано женствени форми. „Успехът е незабавен – през 1959 г. са продадени 300 000 екземпляра от куклата „Барби“, каза Бейнард.

С външност на красавица куклата „Барби“ първоначално не притежава нищо феминистко. „Тя съответстваше на каноните за красота по онова време, а нереалните пропорции на тялото й бяха приспособени към тъканите, с които се разполагаше, и оттогава бяха коригирани от „Мател“, подчерта един от дизайнерите на „Барби“ Карлайл Нуера.

Прототип на русокоса калифорнийка, „Барби“ дълго бе критикувана заради имиджа си на нереална, богата и ленива жена.

„Това окарикатуряване е несправедливо“, увери авторката на книгата „Барби завинаги“ М. Лорд. – „В действителност „Барби“ е онова, което играещото си с нея момиче иска един ден да стане. Проблемът не е свързан с високата 28 см пластмасова фигурка, а с културата ни и с виждането, което имаме за женствеността.“

„Барби“ стана астронавтка през 1965 г., 4 години преди Нийл Армстронг да стъпи на Луната. Първатата чернокожа версия на „Барби“ бе пусната в продажба през 1968 г. „Понастоящем 55 на сто от куклите, които продаваме в целия свят, не са русокоси, нито синеоки“, настоя Лиза Макнайт, генерален директор за куклите „Барби“ в „Мател“.
Вашият коментар