Легендарният модел е със специфичен профил, излязъл изпод перото на Фламинио Бертони


Легендарният модел е със специфичен профил, излязъл изпод перото на Фламинио Бертони

Citroën представи преди 70 години легендарния Van HY. Сега с Typ H 70th Anniversary Van Фабрицио Каселани и Дейвид Обендорфер отдават висока чест на френското возило.

Силно оформени ръбове, вълнообразно оформена каросерия и плъзгащи се врати, Citroën HY е със специфичен профил, излязъл изпод перото на Фламинио Бертони. Първата поява на HY беше почти преди 70 години. Но HY не е забравен, а напротив, Фабрицио Каселани и Дейвид Обендорфер го връщат към активен живот.

С Typ H 70th Anniversary Van двамата дизайнери са създали модерна интерпретация на вълнообразно оформена каросерия на Citroen. Отдаването на почит не е виртуален експонат, а реален. Специално е разработена модифицираща програма, базираща се на сегашния Citroen Jumper. Тя включва множество елементи от пластмаса, които напълно прилягат към оригиналната каросерия. Цяла маска оформя визията на лицето, която имитира познатата муцуна на HY с два кръгли фара. Има и нова предна броня и типичната радиаторна решетка. Разбира се, не е задължително да присъстват оригиналните двойни шеврони, те само са загатнати. Страниците имат панели с визия на вълнообразна ламарина. Дори покривът е покрит с имитация на гофрирана тенекия. Обшивките на задните врати и новите осветителни елементи придават завършена визия.

70 екземпляра, отговарящи на годишнината, ще бъдат произведени в автомобилната фабрика в Соспиро, Кремона. Удоволствието да карат нов стар HY ще имат само италианците, защото репликата ще се предлага само там. Цените все не са обявени.

Но дизайнерите са продължили виртуално да доразвиват идеята си. Освен нормалния транспортер има и офроуд версия, както и типичния бус туба.
За дизайнера Дейвид Обендорфер Typ H, не е първата реплика на ретро дизайн. Вниманието на италианеца вече е насочено към интерпретиране на ретро VW-Bus  и нова интерпретация на BMW CS.

 

https://www.ams.bg/content/yubiley-david-obendorfer-typ-h-70th-anniversary-van-023084Подобни новини

Вашият коментар