Ледоразбивач от САЩ може да окаже помощ на „Академик Шокалски“


Ледоразбивач от САЩ може да окаже помощ на „Академик Шокалски“

Американският ледоразбивач „Полар стар“ /Polar Star/ може при нужда да вземе участие в операцията по евакуацията на пътниците от борда на руския кораб „Академик Шокалски“.

Корабът се оказа в плен на антарктическия лед. За момента обаче няма план за използването на „Полар стар“, каза старши офицер Конър, която е официален представител на американската брегова охрана. Той ще се отправи към Антарктида от Австралия. Американският ледоразбивач се намира на около седмица път от руския съд.

„Разчитаме, че пътниците ще бъдат евакуирани до минаването на този ледоразбивач. Поддържаме връзка с командния център в Австралия, която координира усилията по спасяването на пасажерите“, каза Конрой. Ако бъде решено, че нашата помощ е необходима, то естествено ще побързаме да я окажем, ако разбира се можем“, допълни тя. „Академик Шокалски“ – е круизен кораб, който е собственост на Русия, но се експлоатира от австралийски оператори. На борда му се намират 74 души – руския екипаж – 22 души и 52 пътници. Пътниците са група учени от австралийска антарктическа експедиция и съпровождащи ги пътешественици.

Съдът тръгна на 28 ноември на плаване в чест на 100- годишнината от антарктическото пътешествие на знаменития австралийски изследовател Дъглас Моусон. Миналата седмица обаче корабът попадна в леден плен на около 180 км. от бреговете на Антарктида. Според информация на официалния представител на експедицията Елвин Стоун „ситуацията на „Академик Шокалски“ не може да се нарече много опасна, тъй като е отделено от водата само с 3 км. лед. Заради лошите метеорологични условия до него не успяха да се доберат нито китайски, нито френски, нито австралийски ледоразбивачи.
Вашият коментар