Лешникът – мой приятел


Лешникът – мой приятел

Hе само катеричките заслужават привилегията да похапват лешници. Освен, че ядката зарежда с енергия тялото през целия ден, тя е изключително ценна за жизнения ни тонус, защото крие под черупката си много повече тайни и ползи.

Най-старите данни за лешника идват от древни времена, като първите, които са го използвали като земеделска култура, са били древните гърци и римляните. За тях той е бил символ на здраве, мир, богатство и власт.

Здравословни факти
Лешникът е плодът на дървото леска. Ядките са богати на мононенаситени мастни киселини като олеинова, както и основни мастни киселини – линолова киселина, които помагат за понижаването нивата на лошия холестерол и съответно благоприятстват  увеличаването на добрия холестерол.

Изобилстват откъм фибри, витамини, като витамин Е и минерали като манган, калий, калций, мед, желязо, магнезий, фосфор, цинк и селен. Това ги прави изкючително полезни и подсилващи имунната система в сезона на вирусите и настинките. Въздействат благоприятно на липидите в кръвта, като по този начин защитават от сърдечно-съдови болести, инсулт и рак.

Добра новина за бъдещите майки! Лешниците са изключително богати на фолиева киселина. В 100 г пресни ядки съдържат 113 мкг от нея. Тя е важен витамин, който помага за предотвратяване на мегалобластна анемия и най-важното, дефекти на невралната тръба в новородените. Освен това е и много добър антиоксидант.

Снимка: Thinkstock

Маслото, което се добива от лешника, има нежен аромат и отличен вкус. Освен това притежава стягащи свойства, с което помага в поддържането на кожата като я  защитава от изсъхване. Маслото се прилага  и в готварството, ароматерапия, фармацевтичната и козметичната промишленост.

В кулинарията…
Лешниците се предлагат в търговските вериги под различни форми. Можете да откриете само ядката – изпечена и осолена, подсладена или напълно сурова. Когато плодът е с черупка, той може да се съхранява на хладно и сухо място в продължение на години без това да се отрази на хранителните и вкусовите  му качества.

Все по-често лешникът се използва и като съставка за различни по-екзотични салати в комбинация с други, нетрадиционни за нашата трапеза, ядки. Много миксове с овесени ядки включват черупковия плод в съдържанието си, за да осигурят на тялото пълен енергиен заряд още от закуската.

Най-съблазнителните приложения на лешниците са в сладкарската индустрия. Големите производители на шоколади, бисквити, сладкиши и торти не пропускат възможността да създават апетитни „дуети“ между какаовите продукти и вкусната ядка.

Ако имате алергия към фъстъци и производните им продукти, лешниковото масло е добър техен заместител, който обаче е малко по-калоричен.

За алергията към лешници
Някои хора развиват свръхчувствителност към белтъците, съдържащи се в ядката. Такива алергии възникват най-често в детството, когато организмът все още не е укрепнал и изградил необходимия имунитет.

Снимка: Thinkstock

Досегът до лешникови продукти невинаги завършва с фатални симптоми, но ако сред вас има алергични към черупковия плод, по-добре да ги наблюдавате само отдалеч, като например реклама на шоколад по телевизията.

Повечето производители вече ясно информират потребителя дали в съдържанието на дадена храна би могло да има следи от алергенните ядки, така че контролът върху здравето ви в този случай е изцяло във ваши ръце.

В момента основни страни производителки на лешници са Италия, Испания, САЩ и Турция.

Ако все още не сте се заредили с полезната ядка, направете го по най-бързия начин. Не прекалявайте, хапвайте най-много по една шепа на ден и ще забележите благоприятните въздействия върху себе си. Лешникът идеално ще се впише във вашия начин на живот и ще се превърне във ваш верен приятел.




Вашият коментар