Лувърът събра 1 млн. евро от дарители за статуята на Нике


Лувърът събра 1 млн. евро от дарители за статуята на Нике

Лувърът успя да събере от частни дарения един милион евро за реставрацията на едно от най-прочутите си произведения – статуята на древногръцката богиня на победата Нике от Самотраки.

Около 6 700 дарители участваха в акцията „Всички меценати“, която започна преди 4 месеца, съобщават от Лувъра. За да се осъществи грандиозния реставрационен проект, музеят си е поставил за цел да събере между 3 септември и 31 декември 2013 г. сумата от 1 млн. евро от дарения на частни лица, които да допълнят наличните 3 млн., с които музеят разполага. Даренията варират между 1 и 8500 евро, като най-честата сума е 50 евро. Сред дарителите има и чужденци, включително и японци, съобщава музеят. Прочутата статуя, която вече е в процес на реставрация, ще бъде готова през лятото на 2 014 г., а обновлението на стълбището ще приключи през март 2015 г. Центърът за научни изследвания и реставрация на френските музеи, който направи оглед на статуята, е успял да засече минимални следи от синя боя, невидими за човешко око.
Това според учените означава, че статуята е била полихромна или поне отчасти. Същият оглед статуята разкрива и една къдрица на тила, изпаднала от кока на богинята, която досега е била покрита с гипс за запълване на пукнатина. Статуята е открита на гръцкия остров Самотраки, откъдето идва и популярното и название Нике от Самотраки или Крилатата победа от Самотраки. Тя датира от 2 в. пр. н. е. и представлява гръцката богиня на победата Нике. Статуята е била поставена върху стръмна скала на остров Самотраки на входа на пристанището върху пиедестал с формата на корабен нос.
Вашият коментар