Луксозните имоти – прескъпи! До €2400 за квадрат в центъра на София


Луксозните имоти – прескъпи! До €2400 за квадрат в центъра на София

Луксозните имоти поскъпнаха с 15% през първата половина на 2018 г. спрямо същия период на миналата, показва анализ на консултантската компания Unique Estates, съобщава Днес.

Най-висок е ръстът в района на Докторски паметник и централната част на София. През второто тримесечие средните цени за продажба на имот в тези зони трайно варират между 2000 и 2400 евро/кв.м.

Според данните на брокерите засиленото предлагане на жилища пък е довело до спад в цените на наемния пазар в някои райони като „Драгалевци“, „Изток“ и „Младост“.

Ключова роля за развитието на наемния пазар в София е изиграл и сегментът на кратките наеми. През първото полугодие на 2018 г. се наблюдаваше засилен интерес към Airbnb услугите у нас, дължащ се на все по-голям избор от нискотарифни полети, както и увеличено търсене на луксозни апартаменти покрай председателството на ЕС в България.

През последните месеци обаче много собственици започнаха да се връщат към по-дългосрочното отдаване на имоти, показват още наблюденията на брокери, цитирани от „Труд“.

Въпреки засилената активност в някои столични квартали, наемният пазар също страда от надценени оферти през второто тримесечие, като горната граница за наем на луксозен апартамент с една спалня е 600 – 650 евро, а за такъв с две спални – 1200 евро. Специалистите съветват собствениците да се стремят към реалистични цени за наеми, за да предотвратят излишно дългия престой на жилищата на пазара.

През първото полугодие на 2018 г. се наблюдава лек ръст в продажбите във високия ценови сегмент на пазара на луксозни имоти – над 500 хил. евро. Повишеният интерес към подобен тип жилища произлиза основно от нарастващия брой сделки с къщи. Все пак предлагането продължава да изостава спрямо търсенето поради липсата на качествено строителство, изтъкват от консултантската компания.

Интересът към покупка на къщи в кварталите в полите на Витоша е трайно висок, но ограниченото предлагане подтиква купувачите да се ориентират към алтернативи. Тази тенденция води до засилено търсене на малки строителни парцели, подходящи за конструиране на еднофамилни къщи.

Сделките, които се осъществяват в този район, най-често варират между 100 хил. и 150 хил. евро, като най-голям интерес представляват имоти в кварталите по южната дъга на Околовръстен път, „Драгалевци“, „Симеоново“ и старата част на „Бояна“. Тъй като парцелите в тази част на София са дефицитни, покупките се реализират бързо при разумни цени.
Вашият коментар