Миналата седмица Ирма премина през северната част на Карибско море фатално опустошавайки острови като Барбуда и Сен Мартен и нанасяйки сериозни щети в Пуерто Рико, Вирджинските острови и на други места.

Общо 28 са потвърдените смъртни случаи. На места като Сен Мартен 6 от 10 жилища вече са необитаеми.

 

От Флорида в момента пристигат превърналите се в обичайни за преминаването на бурята кадри на наводнения, паднали дървета, завлечени автомобили и сгради без покрив.

Ето как "Ирма" премина през Маями
Ето как „Ирма“ премина през МаямиИзточник: ЕПА/БГНЕС

Вече над 3 милиона души са без ток. Потапянето на центъра на Маями е сходно на това в кубинската столица Хавана. Много от по-възрастните жители там не помнят подобно бедствие през живота си.

„ИРМА“ ПРЕМИНА НАД КУБА. ЕТО КАКВО ОСТАВИ – СНИМКИ

Същата е ситуацията във Флорида, като за части от щата това е най-силната буря от почти столетие.

САЩ обаче бяха подготвени за „Ирма”, само седмица след като друг ураган „Харви” наводни Тексас и уби десетки.

През последните дни във Флорида беше в сила задължителна евакуация на над 6 милиона души. Много по-малки и градове на практика са обезлюдени, а единствените останали са журналисти, преследвачи на бури и други смелчаци.

Президентът Тръмп описа урагана като „голямо чудовище” и обеща да отиде във Флорида „много скоро”.

„Може би имахме късмет, защото мина на запад и не е толкова унищожителен. Ще видим скоро”, заяви американският държавен глава.

Очаква се тази седмица нов ураган, „Хосе“, на практика да повтори пътя на Ирма през Карибско море и отново да стигне до Флорида.