Милионер иска да създаде държава за бежанци


Милионер иска да създаде държава за бежанци

c07b17818e91f2de77be0c568d3bdaa5_big

Aмерикански милионер от еврейски произход предложи да се създаде нова държава, която да бъда населена изцяло от бежанци, съобщи „ The Huffington Post“.

Джейсън Бъзи се занимава с продажбата на недвижими имоти в Сан Франциско. Според него реализирането на тази идея ще реши генерално въпроса с бежанците. За да осъществи своя проект, Бъзи предлага да закупи неизползвани от територията на някоя страната или да създаде собствен изкуствен остров в морето.

Бъзи твърди, че Индонезия и Доминиканската република биха му продали свои земи. Той се надява те да станат нова родина на 59.5 млн. бежанци от цял свят. Според него пример за успешен подобен проект е държавата Израел.

„Израел беше основана като страна на бежанци, но само такива то еврейски произход.“, заяви Бъзи.

Според него създаването на такава страна ще е твърде амбициозно, но това се очертава като единствения вариант за решаването на проблема.  Бизнесменът вече е направил сайт и е започнал рекламна кампания за популяризирането на своя проект и вече е инвестирал $ 15 000.

Идеята има и своите критици. Съветникът в австралийското правителство по въпросите с бежанците Хари Минас призоа Бъзи да се откаже от плана си. Според него това може да бъде тълкувано като изолирането на група хора, едва ли не болни от проказа, на място, където няма да пречат на никого.
Вашият коментар