Министър Николай Нанков отличи църквата „Св. Св. Кирил и Методий“ в Ловеч с приза „Сграда на годината“


Министър Николай Нанков отличи църквата „Св. Св. Кирил и Методий“ в Ловеч с приза „Сграда на годината“

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков връчи на Ловчанския митрополит Гавриил специалния приз „Сграда на годината 2017 г.“ за изграждането на православния катедрален храм „Св. Св. Кирил и Методий“ в гр. Ловеч на церемонията по време на която бяха отличени победителите в националния конкурс.

„Църквата е първият новопостроен катедрален храм от почти 100 години насам и спомага изключително силно за духовно развитие на Ловчанска епархия“, подчерта министър Нанков. Той оцени високо работата на митрополит Гавриил и изказа своето уважение за силата, смелостта и куража на духовния водач. Министър Нанков напомни, че храмът е изграждан 12 години. Той изказа своята благодарност на всички спонсори, държавата и обикновените граждани, откъснали от залъка си, за да осъществят тази мечта на ловчанлии и българите християни в страната. „Поклон пред това, което направихте за Ловеч“, каза още Николай Нанков.

По време на церемонията бе обявена и дарителска инициатива за довършване на изографисването на църквата.

Министър Нанков отбеляза, че Националният конкурс „Сграда на годината“се е превърнал в етикет за строителния сектор и инвестиционния процес. „Той е еталон на прогреса, качеството, на това, което всички ние с експертизата и професионализма, с които разполагаме, даваме за нашата страна и българските граждани. Заедно с общи усилия трябва да подобряваме регулационната и инвестиционната среда, за да направим България едно достойно място на Европейската и световната сцена“, подчерта Николай Нанков.

Той добави, че българските архитекти, инженери и строители не отстъпват на колегите си от европейско и световно ниво.

Заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова, която е и председател на журито от 32-ма души, определило сградите победители в конкурса, връчи наградите в категория „Производствени, логистични и търговски сгради“. Отличие получиха Логистичен център „Кабиле“ и Производствена сграда за електронни компоненти „Осрам“.

В словото си зам.-министърът отбеляза, че един от акцентите в работата на Министерството на регионалното развитие и благоустройството догодина ще бъде стимулирането на инвестиционния процес чрез публично-частно партньорство. „Надявам се догодина по това време да имаме нова категория, която да награждаваме – общественозначима сграда, изградена с публично-частно партньорство“, заяви тя.Подобни новини

Вашият коментар