Може ли канабисът да подобри паметта?


Може ли канабисът да подобри паметта?

Употребата на канабис може да намали, дори да забави загубата на паметта или други нарушения на менталнoто здраве. Това показва ново проучване, цитирано от Hull Daily Mail. Изданието обаче изрично уточнява, че ефектът върху младото поколение е съвсем различен.

Изследователите са открили, че дори малки дози от  тетрахидроканабинол – една от активните съставки в канабиса, може да намали пораженията на времето върху мозъка. За целта те използвали по-възрастни мишки, на които дали психоактивното вещество и наблюдавали как то ще действа на паметта им.

„При тези, които приемали малки дози всеки ден за около месец, има сериозно подобрение на когнитивните функции“, коментира проф. Андреас Цимер от университрета в Бон, Герамния. И уточнява, че това количество канабис не е довело до странични ефекти при мишките.  Проучването обхваща 17 млади мишки, които са на 2 месеца, 24 мишки, които са на 1 година и 29, родени преди 18 месеца.

При една част от групите е инжектирано малко количество  тетрахидроканабинол,  а на останалото – субстанция без това вещество. После учените изследвали когнитивнбите способности на животните, тяхната способност да запомнят  нова информация. По-възрастните мишки от последните две групи показват по-добри резултати. Докато при по-младите, на които също е давано тетрахидроканабинол, се наблюдават по-забавени когнитивни способности.

 
Вашият коментар