Ново откритие: Очите на северните елени променят цвета си


Ново откритие: Очите на северните елени променят цвета си

Очите на северните елени са кафяви през лятото, но променят цвета си и стават сини през студената зима, съобщи сп. „Сианс е авнир“.

Животът на северните елени не е лек. През трите летни месеца дните са много дълги, а светлината е особено ярка заради отразяването на слънчевите лъчи от покритата със сняг и лед земна повърхност.

През дългата и студена зима обаче нощите сякаш са безкрайни.

Това улеснява хищниците – вълците и мечките.

За да оцелеят в тази враждебна среда, северните елени са развили учудващи способности, които бяха открити случайно от учени от Лондонския университетски колеж и университета в Тромсьо, Норвегия.

Учените забелязали, че през лятото очите на северните елени са златисто кафяви, а през зимата – тъмно сини.

Откритието е направено от Глен Джефри от Института по офталмология към колежа.

Всяка година през един и същ сезон той поемал на път, за да изследва очите на северните елени.

Неговият екип от години проучва способността на очите на тези животни да улавят ултравиолетова светлина.

Поради технически причини ученият обаче наскоро бил принуден да отложи пътуването си.

Вместо през лятото, то за пръв път било осъществено през зимата. Това позволило на Джефри да констатира невероятната промяна в цвета на очите на северните елени. „Имаше явна разлика, що се отнася до цвета на очите им през зимата и лятото“, увери той.

„Това бе съвсем неочаквано.“ Учените установили, че странният механизъм, който контролира промяната на цвета, е свързан със слой клетки зад ретината, известен като Tapetum lucidum.

Той кара котешките очи да блестят в мрака, когато към тях е насочена силна светлина.

С помощта на електроди учените измерили налягането в Tapetum lucidum у северни елени през различни периоди от годината.

След това заключили, че през зимата вътреочното налягане у тези животни значително нараства заради забавянето на някои клетъчни механизми, свързани с дренаж на очни течности.

В резултат на увеличаването на вътреочното налягане клетките в Tapetum lucidum се приближават едни към други, а това променя дължината на вълната на отразяваната от тях светлина. Тогава клетъчният слой отразява предимно синя светлина.

Според учените тя дава възможност на северните елени да забелязват по-добре хищниците. Резултатите от изследването са публикувани в Proceedings of the Royal Society B.
Вашият коментар