Нюйоркски архитекти проектираха плаващ жилищен комплекс


Нюйоркски архитекти проектираха плаващ жилищен комплекс

Архитектурната фирма DFA, базирана в Ню Йорк, представи амбициозно (но вероятно не особено практично) решение за плаващ жилищен комплекс. Той ще бъде технически свързан със земята – решетъчните, цилиндрични сгради ще се издигнат от разрушения Pier 40 (кей) в река Хъдсън, Ню Йорк.

Чрез адаптирането на съществуващия кей, който е построен през 1962 г. и е занемарен, архитектурното студио предлага решение на някои от текущите проблеми в Ню Йорк, включително липсата на жилища на достъпни цени и устойчивостта на наводненията, дължащи се на изменението на климата.
„Виждаме, че в Ню Йорк има толкова много проекти, които се случват бързо и са отговорни за сериозни проблеми „, каза основателят на DFA Лейт Сайв. „Тези краткосрочни решения няма да предпазят града от случващите се промени в околната среда или да предпазят бъдещите поколения.“

Според уеб сайтът на фирмата проектът ще има „четири типа кули с височина между 30 и 140 метра с 450 жилища. DFA използва алгоритъм за намиране на най-добро местоположение за всяка кула, базиран на структурата на кея. Кулите ще бъдат свързани с високи алеи със зеленина. Идеята е долу също да има обществени площи, но те ще функционират до 2050 г., когато речната вода ще ги покрие според настоящите прогнози за климата. След 2050 г. жителите ще използват издигнатите пътища, за да се разхождат.
Плаващи вили – бъдещето на луксозните домовеТези домове налагат нов стандарт на живот и става все по-търсени

Засега обаче предложението на DFA е само творчески замисъл. В реалния живот кеят разполага с футболно игрище и паркинг, които в скоро време няма да бъдат разрушени. През 2016 г. „Хъдсън Ривър Парк Тръст“ (групата, която управлява кея) продаде въздухоплавателните права на структурата на група предприемачи. Сега организацията планира да използва средствата от тази продажба за рехабилитация на сегашните съоръжения.
И все пак, дизайнът е още един знак, че моментът на плаващата архитектура най-накрая е дошъл.Подобни новини

Вашият коментар