Няколко от масоните управлявали България


Няколко от масоните управлявали България

В своята история България има 17 държавници-масони ( някои казват че бройката е 26) и безброй влиятелни българи членуващи в масонски ложи.

Ето някои от най-известните българи-масони.

Първият български масон е архимандрит Ефрем, посветен в ложата на руски и френски офицери „Овидий” в град Кишинев през 1820 г.

Основоположник на българското регулярно масонство пък е Иван Ведър, приел свободното зидарство в цариградската Oriental Lodge през декември 1863 г.

Масонската ложа “Балканска звезда” е създадена в къщата на Иван Ведър в Русе през 1879г. През 1883 г. Ведър основава във Варна и „Велика ложа на България”.

Княз Александър Батенберг, също масон, е посещавал сбирките в къщата на Ведър.

Цар Фердинанд също е бил масон.

През Втората световна война цар на България е Борис III – сина на Фердинанд, спорно е дали и той е масон, защото по изискване от Третия Райх България въвежда нацисткия ЗАКОН ЗА ЗАЩИТА НА НАЦИЯТА,който забранява масонството. Неговия син цар Симеон II е масон.

министър-председателя на България – масонът проф. Филов на среща с Адолф Хитлер

министър-председателя на България – масонът проф. Филов на среща с Адолф Хитлер

Видният български археолог, историк и политик Богдан Филов е министър-председател на Бъглария в 57-то и 58-то правителство и регент на малолетния цар Симеон II.

Подписалия и основен радетел на договора за влизане на България във войната на страната на немците е министър Богдан Филов – посветен в масонството в германски ложи. Ето и останалите масони-министри от кабинета на Филов, които са управлявали България:

Министър-председателят проф. Богдан Филов, министъра на външните работи Йоахим фон Рибентроп и министъра на външните работи и изповеданията Иван Попов на среща в Залцбург на 27 юли 1940 г

Министър-председателят проф. Богдан Филов, министъра на външните работи Йоахим фон Рибентроп и министъра на външните работи и изповеданията Иван Попов на среща в Залцбург на 27 юли 1940 г

Богдан Филов, министър-председател, масон;
Иван Попов, министър на външните работи, масон;
Петър Габровски, министър на вътрешните работи, масон;
Добри Божилов, министър на финансите, масон;
Славчо Загоров, министър на търговията и промишлеността, масон;
Иван Багрянов, министър на земеделието, масон;
Иван Горанов, министър на железниците, масон.

Същите тези министри-масони приемат и закона за защита на нацията…доста кръсноречив факт, че вече е нямалко как масоните да бъдат повлияни от светските закони в България тъй като самите те ги печатат.

От Възраждането до ден днешен много от най-влиятелните българи са били масони. Сред най-известните български възрожденци и дейци за освободението на България, които са масони са Раковски, П.Р.Славейков, Иван Вазов, Стефан Стамболов, Ангел Кънчев, Стефан Караджа, Любен Каравелов, Ради Иванов, Иван Ведър, Иларион Драгостинов, Никола Обретенов, Тома Кърджиев, Захари Стоянов.

Най-новата история на българското масонство започва след 1989 г. Няколко българи са посветени във Великата ложа „Югославия”, Великата ложа A.F&A.M. на Германия, Великата ложа „Алпина” на Швейцария, Великия Ориент на Франция и в няколко гръцки ложи.

Днес масоните се приемат като тайно общество, което зад-кулисно манипулира не само българската политика, но според теориите на конспирацията масоните управляват света. Присъствието на Все-виждащото око и пирамидата на банкнотата от един долар в САЩ е обяснено като чисто и просто артистично решение за това банкнотата да бъде красива. Но при положение, че много от президентите на САЩ са били масони, включително Вашингтон, това едва ли е случайно.

По-любопитен за широката публика обаче остава въпросът кои са тези могъщи мъже, свързани от строги правила, които задкулисно влияят на съдбините на България? Един от тях е Димитър Недков, журналист, автор на няколко книги за масонството, “зидар” от висока степен /велик оратор на ложата с велик майстор Румен Ралчев/, приближен намултишефа Илия Павлов. В момента Недков е един от бигбосовете нав.”Стандарт”.

Румен Ралчев (крайният в ляво) с Великия кръст на Ордена на рицарите тамплиери на Йерусалим

Румен Ралчев (крайният в ляво) с Великия кръст на Ордена на рицарите тамплиери на Йерусалим

Обвързаността на Симеон Сакскобургготски с масонството пък отдавна е клиширана тема. Говори се, че “величеството” е докарано у нас с подкрепата на влиятелния “брат” Яков Джераси и кръг от столични “свободни зидари”/те се събираха в сградата на бивш техникум в Горна баня/.

По времето на Андрей Луканов пък на мода бяха членовете на т.нар. Лайънс клъб. Повечето от тях са известни бизнесмени, като за някои от тях се твърди, че са служили на различни разузнавания.

Яков Джераси

Яков Джераси

Голяма част от най-висшите масони у нас са свързани с MG корпорация. По стар роден обичай ложите вече няколко пъти се разцепиха.

През 1992 г. на Боровец югославската ложа внася светлина и така се възстановява Великата ложа на България. Две години по-късно се провежда I Велик събор на Великата ложа на България в манастира „Св. Кирик” край Пловдив.

Започват и първите разпри между българските майстори и югославската ложа, която подкрепя Великия майстор Георги Крумов. През март следващата година е свикан извънреден Велик събор, където за нов Велик майстор е избран Иван Ставрев, а Георги Крумов с неколцина майстори напуска демонстративно сбирката.

Така започва разколът и в българското масонство. Първият опит за обединение датира от март 1995 г., когато е свикан извънреден Велик събор на Великата ложа на България. Той обаче е закрит преждевременно, защото отделни групи предприемат нерегулярни действия. Въпреки това група лица начело с Иван Ставрев, в противоречие със законите на масонството, извършва подмяна на законно избраните велики сановници и Велик майстор и избират „нов” Велик сановен съвет и „нов” Велик майстор – Иван Ставрев. Той обаче не получава подкрепата на Ложата майка в Германия и Иван Ставрев започва активно да търси легитимация чрез контакти с работещите по това време в България и Германия ложи от състава на Обединените велики ложи на Германия. В периода 1995 – 1997 г. новосъздаденото формирование престава да се нарича „Велика ложа на България”.

В същото време другата формация се развива и увеличава броя на съюзните ложи. През 1997 г. за нов Велик майстор е избран Янко Бонев.

На 10 ноември 1996 г. петте български ложи, работещи в състава на Великата ложа A.F&А.M на Германия, провеждат общо събрание, на което избират за Велик майстор Иван Ставрев.

В същото време петте български ложи, работещи до този момент в състава на Великата ложа A.F.&A.M на Германия, връщат патентите за членство в немското масонство и обединявайки се, учредяват независима Велика ложа на Старите Свободни и Приети зидари на България.

На 24 ноември 2000 г. тя провежда общо събрание, на което за Велик майстор е избран Борислав Сарандев. Резултатите първоначално са признати от Иван Ставрев, но след това той ги оспорва и създава нова структура на „шотландски ритуал” в България, която носи същото име – Велика ложа на Старите Свободни и Приети зидари на България. Така в страната възникват две ложи с едно и също име.

На 23 април 2001 г. е подписан протокол, с който се създава само една-единствена регулярна и призната Велика ложа – Великата ложа на Старите Свободни и Приети зидари на България с Велик майстор Борислав Сарандев и заместник Янко Бонев. След тази дата процесът на консолидация продължава и общият брой на съюзните ложи достига 16, а на признанията – 53.

Алтернативната ложа на Иван Ставрев избира през същата година за Велик майстор Петър Горновски.

По данни на ложите братята зидари у нас са над 550 в ложата на Горновски и още толкова в алтернативната ложа на Сарандев. Според различни публикации в пресата най-висшите масони у нас са свързани с MG корпорация. Стоян Денчев има 32-а степен, а Илия Павлов – 33-а. Новият PR на корпорацията е Димитър Недков, автор на книги за масонството и Велик оратор в ложата на Горновски. Министър Димитър Калчев също е масон от 33-а степен и е бивш служител на Илия Павлов. Върховният Суверен командир на Стария и Приет Шотландски ритуал Петър Калпакчиев пък е бивш шеф на оръжейната фирма „Кинтекс”. В тяхната ложа членува и бившият главен секретар на МВР и член на ВС на БСП Цвятко Цветков. За масони са спрягани и депутатите от левицата Николай Камов (участник в срещата на клуба „Билдерберг” през 2000 г.), Андрей Пантев и Гиньо Ганев, синдикалният лидер Константин Тренчев (Малтийски орден), банкерите Стоян Александров и Емил Кюлев, шефът на „Пирогов” д-р Спас Спасков, бившият директор на АЕЦ Йордан Костадинов, Стефан Софиянски, царският юрист Асен Ошанов и други. В началото на прехода за масон от висше посвещение бе смятан и покойният премиер Андрей Луканов, но той публично отрече да е участвал в свободното зидарство.

и още малко за масонството …

Секретите на най-известното затворено общество са описани в 60 000 книги, но въпреки това Орденът на Свободните зидари продължава да бъде обгърнат с мистерии и предразсъдъци

Загадките са основават на човешката същност и всичко, представено в загадъчна форма, винаги поражда любопитство. Кои са тайните на масонството, откъде са митовете за най-древното и масово етично-нравствено движение в света, което обединява 80 млн. последователи.

„Най-голямата тайна на масонството е в това, че то се гради върху най-малко тайни” – казва Великият майстор на Обединените велики ложи на Германия Алфред Коска, който бе в София за участие в годишното събрание на Великата ложа на Старите Свободни и Приети зидари на България.

Вероятно е прав, защото според проф. Александър Пятигорски за масоните и техните ритуали са написани 60 000 книги. И то все автори, които наистина би трябвало – ако следваме логиката на митовете – не да издават своите писания, а да бъдат с прерязани гърла и да разказват историите си без език – както повеляват най-древните масонски заклинания за предателите, дръзнали да повдигнат завесата на масонските тайнства.

Алфред Коска развенчава един мит, който вече три века неизменно шества и се препредава от поколения наред. Оказва се, че за масоните Казанова наистина е бил един от най-надарените мъже, но не в качеството си на сексуален маниак, а като учен, драматург, дуалист. Неговият най-голям грях не е в това, че е прелъстил съпругите на най-влиятелните държавни мъже. Те сигурно не биха се трогнали толкова от това. Малко известно е, че Казанова е човекът, който първи разкрива механизмите и манипулациите, чрез които управляващите крадат държавата чрез властовия апарат. Затова той е хвърлен в затвора. А тъй като епохата е била такава и сексуалността била считана за най-сигурния пропуск за Ада, римокатолическата църква пуснала в обращение легендата и така дала началото на първата открита атака срещу свободното масонство.

Много често животът прилича на поредица произволни събития, в дълбините на които бихме могли да открием зашеметяващи връзки между най-важните моменти от историята на човечеството.

Стремежът към свобода и лично усъвършенстване на масоните ги превръща в смъртни врагове на всяка тиранична система. Принцип на масоните е обаче да не отвръщат на нападките и поради това всяка тоталитарна власт може да ги използва като удобна мишена за своята пропаганда. Пример в това отношение е масонът Моцарт и неговото произведение „Вълшебната флейта”. Премиерата на операта през 1721 г. се оказва пълен провал, защото никой не могъл да разбере смисъла на скритите в нея символи и загадъчни ритуали. Произведението било разбираемо само за тесен кръг посветени и то всъщност разкривало свещени за масоните тайни. Използвайки този детайл, през 1936 г. нацистите обвиняват масоните, че са отровили Моцарт за назидание, че си позволил да гради операта си върху масонските символи. Истината е, че тайно помагали на Моцарт да преодолее финансовите затруднения, в които изпаднал след провала на премиерата. Но никой не поискал да говори за това – въпреки слуховете.

Може би най-удивителният контраст между масонския идеал и тираничната действителност са феноменът Гьоте и Ваймар. На смъртния си одър великият гений произнася свещените за всеки масон слова: „Светлина, повече светлина!”. По ирония на съдбата той издъхва в своето имение, чиито прозорци гледали към едно място, превърнало се два века по-късно в символ на най-злокобния геноцид в човешката история – „Бухенвалд”.

Йохан Волфганг фон Гьоте

Йохан Волфганг фон Гьоте

Според Алфред Коска все пак има една тайна, толкова ценна, че никога да не може да бъде прошепната или доверена на никого – че всеки свободен човек е длъжен да изживее своята собствена съдба по най-достойния начин. Той би могъл да стори това, като научи всичко за масонските ритуали, купувайки книга или отивайки в библиотеката. Но много по-достойно е сам да преживееш масонските ритуали и да се ангажираш с масонския идеал – създаването на Рай тук, на земята.

Орденът на Свободните зидари е световно тайно братство, което си поставя за цел да изгради царството на любовта и истината чрез нравствено, умствено и физическо усъвършенстване на всяка отделна личност.

„Масонството е превъзпитание на възрастни хора” – казвал основателят на българското масонство Иван Ведър. Той и неговите съмишленици мечтаели да създадат общество, в което хората постепенно ще установят отношения, проникнати от братска любов към всички себеподобни. Само така хората биха могли да преодолеят алчността, завистта, егоизма и омразата, които са в основата на всички човешки трагедии.

Жени масони

Официално се счита (особено в ложите, които произхождат от Обединената велика ложа на Англия), че на жените им е забранено да стават масони. При постъпването си в някои ложи, мъжете дори се заклеват никога да не присъстват на ритуал, в който дама е приемана за член на братството. Или дори да не присъстват в ложа, в която членува жена.

Въпреки всичко това, независимо кой какво се е клел, жени масони съществуват. Съществували са и преди. Ще разгледаме някои от най-любопитните случаи.

Първите истории за дами, приети в масонското общество, датират от XVIII век и имат сходен сюжет: в дома на бащата или чичото на определена жена се провеждали събрания на масоните; тя се скривала някъде и тайничко наблюдавала какво се случва; накрая обаче я откривали и за да я накарат да се закълне в мълчание, я заставяли да премине през ритуала за приемане на нов член на ложата. Има сведения за много такива примери, но ние ще разкажем само най-известния от тях. Другите са доста подобни.

Елизабет Алдуърт в масонски одежди (ляво) и френската писателка Мария Дересме (дясно)

Елизабет Алдуърт в масонски одежди (ляво) и френската писателка Мария Дересме (дясно)

Елизабет Алдуърт
Баща ѝ бил многоуважаван висконт в Ирландия и в неговия дом се извършвали ритуали по присъединяването на нови братя масони. Веднъж Елизабет се събудила от гласове в съседната стая и, водена от любопитството си, премахнала една от тухлите в разделящата стена, за да види какво става. Не щеш ли, била заловена на “местопрестъплението” и я държали в плен, докато обсъждали какво да я правят. Ложата решила да я приеме и по-късно Елизабет Алдуърт с гордост се появявала в обществото, облечена с масонските си одежди. Дори на надгробната ѝ плоча се признава, че е била част от свободното зидарство.

Мадам дьо Сентрайл
Легендите разказват, че тази забележителна дама се обличала като мъж, за да бъде включена във Френската армия и дори била отличена с титлата “капитан от кавалерията”. Тъй като във войската се отнасяли с нея като с мъж, членовете на масонска ложа в Париж гласували за нейното приемане, въпреки че знаели каква е истинската ѝ полова принадлежност. Тя се представила пред братята в кавалерийската си униформа.

Императрица Жозефин
По време на управлението на Наполеон (също масон), дамското участие в свободното зидарство все още се ограничавало до съществуването на отделени от господата ложи, в които участвали само жени, но въпреки това всяка от тях била председателствана от мъж. Първата съпруга на прочутия император била Велик майстор в една от тези групировки. Дейността на въпросните обаче се свеждала единствено до социални и филантропски занимания, като организиране на балове и благотворителни събития. Ритуалите в женските ложи проповядвали стандартните за онова време добродетели от рода на скромност, искреност, вярност, целомъдрие…

Императрица Жозефин и престилката и поясът, които са ѝ били подарени при приемането в масонската ложа през 1805 година

Императрица Жозефин и престилката и поясът, които са ѝ били подарени при приемането в масонската ложа през 1805 година

Графиня Хелене Илона Хадик-Баркочи
Тя била единствената оцеляла наследничка на рода си и унгарският съд ѝ дал статут на последния жив син. В наследството ѝ влизала и цялата масонска библиотека на баща ѝ. Хелене внимателно прочела и изучила информацията, след което, с помощта на приятели в братството, успяла да си уреди включване в неговите редици. Все още обаче участието на жени в мъжките ложи не било прието. Когато новината достигнала до ложата Великия ориент на Унгария, виновниците за присъединяването на графинята били наказани чрез изключване или отстраняване за известен период от време. На следващата година от дамата било изискано да върне удостоверението си за членство.

Мария Дересме
Известна френска писателка феминистка и пионер в борбата за правата на жените, тя била приета в мъжка масонска ложа през 1882 година. Подобно на графиня Хадик-Баркочи обаче, и Мария се оказала отстранена поради оплаквания. Това накарало нея и Жорж Мартен да основат заедно първата смесена ложа, в която официално членували и мъже, и жени.

По-късно, до Първата световна война, все повече жени се превърнали в работна сила. Те замествали в офисите и фабриките заминалитекъм бойното поле мъже. Скоро след войната, нежната част от населението получила и правото да гласува. Еманципацията на жените била последвана и от еманципацията им конкретно в света на масоните.

Както виждате, въпросът за мястото на дамите сред свободните зидари представлява поредната история за цялостната им борба да получат подобаващо място в доскоро мъжкото общество. Много е постигнато, но има и още много за постигане. Дано успеем да видим съвършеното равенство с очите си!
Вашият коментар