Орехите и техните ползи за здравето


Орехите и техните ползи за здравето

Орехите често се възприемат като нездравословна храна поради високото им съдържание на мазнини и калории, но това е много погрешно схващане. Те са пълни със здравословни етерични масла, антиоксиданти, витамини, минерали, протеини и фибри и се оказват истинска супер храна, която можете лесно да си набавите. Ето за някои ползи за здравето, за които пише сайта superfoodprofiles.com

 1. Подобряват паметта и познавателните функции, благодарение на високото количество незаменими омега 3 и 6 мастни киселини, които съдържат.
 2. Депресивните състояния могат да бъдат повлияни от здравословната диета, но проучванията показват, че ниските нива на омега 3 в организма влияят негативно на психическото здраве.
  орехите са полезни за здравето

  Включването на орехи в диетата може да предотврати репродуктивни проблеми

 3. Орехите подобряват на качеството на спермата. Ако искате да имате дете, мъжът трябва да приема по една шепа орехи всеки ден. Ядките подобряват подвижността и жизнеността на сперматозоидите. Орехите могат да предотвратят анормалният им растеж и репродуктивните проблеми.
 4. Орехите са чудесен източник на биотин, витамин B7, който се смята за добро средство за поддържане на здрава коса и нокти. Те стават по-силни, подобрява се растежът им. Орехите ще ви помогнат да се справите с оплешивяването. Съдържанието на витамин Е ще дари блясък на косата ви.
 5. Орехите са страхотно средство за превенция на рак на простата и гърдата. Те имат голямо количество антиоксиданти, което забавя растежа на раковите клетки.
 6. Тези ядки и съдържащите се в тях мастни киселини ще подобрят двигателната ви функция.
 7. Изследвания в САЩ, Австралия, Нова Зеландия, Испания и Израел заключват, че две-три порции орехи седмично намаляват нивата на холестерол до такава степен, че намаляват риска от развитието на болести на сърдечно съдовата система.
 8. Орехите съдържат много фибри и мазнини, които ще ви помогнат да се чувствате сити за по-дълго. Това от своя страна ще повлияе на кантара и ще успеете да се разделите с излишните килограми.Тези ядки са много по-добър вариант, отколкото повечето ниско калорични закуски.
 9. Една от непосредствените ползи от орехите е, че те съдържат много витамини, които могат да повишат вашата енергия моментално. Това от своя страна е свързано с регулиране на теглото, защото ще имате сила за дневната си порция спорт. Сложете орехи и мед в киселото си мляко и ще получите здравословна енергизираща бомба.

Имайте предвид, че не трябва да приемате повече от 40-50 грама орехи дневно, защото те съдържат оксалат, който може да доведе до появата на камъни в бъбреците.

 1. Орехите са добър източник на селен – 30 грама съдържат 5 микрограма, което е около 7% от препоръчителната дневна доза. Смята се, че този важен минерал е свързан с развитието на хипотиреоидизъм и ниските му нива могат да са основен фактор за развитието на това състояние, особено в комбинация с понижени нива на йод в организма. Достатъчните нива на селен намаляват риска от развитие на проблеми с щитовидната жлеза.Вашият коментар