Откриват модерна градска читалня


Откриват модерна градска читалня

17176f68f590f07e65d43dee7a569eac_big

Модерна градска читалня и нов информационнен туристически център за София ще посрещат заедно софиянци и гостите на столицата от сряда, 29 юли, в ремонтирания стъклен павилион в Градската градина. Инфо точка читАлнЯта е дело на ОП “Туризъм” на Столична община и се осъществява съвместно със Сдружение за градски читални, съобщиха от общината.

читАлнЯта ще бъде официално открита на 29 юли, сряда, от 19 ч, в присъствието на кмета на София Йорданка Фандъкова, директора на ОП “Туризъм” Иво Маринов, партньори на проекта и дарители. По време на събитието ще бъдат връчени тържествено първите читателски карти, а с музикална изненада за всички в парка ще се включат от ансамбъл за съвременна класическа музика “180 градуса”.

От следващия ден – 30 юли, четвъртък, читАлнЯта ще отвори врати и за всички граждани, с работно време – всеки ден от 10 до 20 ч.

В основата на читАлнЯта стои създаването на нова, модерна публична читалня в центъра на София, която да бъде атрактивна обществена среда за четене и обмяна на книги. Новата читалня ще стартира с книжна колекция от над 1500 заглавия от съвременната българска и световна литература. Всички те са събрани по време на тримесечна дарителска кампания, в която се включиха повече от 600 души, издателства и корпоративни спонсори. Набирането и развитието на книжната колекция ще е постоянно и ще продължи и след отваряне на инфо точката. Дарение от поне една книга ще бъде и единственият начин за получаване на читателска карта и възможност да се използва читАлнЯта. На място читателите ще имат възможност да четат също и електронни книги на четци PocketBook.

“Инфо точка читАлнЯта се намира между ключови туристически и културни обекти за София. Градската градина е логична част от маршрута на всеки турсит в града, затова и се радвам, че успяхме да превърнем едно изоставено и занемарено пространство в истински полезен информационенен център с добавена стойност и за гражданите на столицата”, коментира директора на ОП Туризъм Иво Маринов.

 
Вашият коментар