От тези храни можете да си набавите фибри


От тези храни можете да си набавите фибри

Фибри, белтъчини, въглехидрати, плодове и зеленчуци, много витамини и минерали. Това са предпоставките за здравословното хранене. То не трябва да се възприема като диета и временен режим, а като начин на живот.

В човешкото тяло има хормони, които регулират нивото на захарта в кръвта. Храната, която ядем, произвежда енергия чрез получаване на инсулин. Ако човек приема фибри с всяко хранене, те набавят на тялото необходимата енергия и го засищат. По този начин успешно могат да заместят сладкишите, без които не можем. Също така влакната съдържат мазнини и протеини и могат да се приемат късно вечер от хората, които имат нужда от наддаване на тегло.

Фибрите са хранителни вещества, които поддържат здравето на стомаха. Те подпомагат функцията на червата. Ако искаме да се храним здравословно, те трябва да присъстват в менюто ни. За целта се отделят по 50 грама фибри на ден, които трябва да разделим за всяко отделно хранене. Тях може да си набавим чрез:

Авокадо

Най-популярната суперхрана през последните няколко години. То съдържа полезни мазнини, които намаляват лошия холестерол в тялото. В едно средно голямо авокадо има около 13,5 г фибри и омега-3. Влакната стимулират перисталтиката и чревната флора, докато антиоксидантите предпазват от сърдечни проблеми, затлъстяване и други.

Чиа семена

Едно съдържа около 486 г калории. Само грам чия може да ни даде енергия, стигаща за няколко часа. В 2 супени лъжици от семената има около 10 г фибри, високонаситени протеини и мазнини. Чиа семената действат като антиоксидант в човешкото тяло – абсорбират нежелани мазнини и калории в организма, причиняващи сърдечен удар, инсулт, диабет, затлъстяване и нарушения в храненето. Те поддържат нивото на холестерола и се борят с възпалението в стомаха. Важно е да ги накиснем предварително, за да могат да абсорбират повече вода.
Вашият коментар