Още един водещ германски политик: ”Не” на България за Шенген


Още един водещ германски политик: ”Не” на България за Шенген
България и Румъния не трябва да бъдат допускани в Шенген, заяви бъдещият премиер на германската провинция Бавария Маркус Зьодер.
„Скъпи приятели, необходим е постоянен граничен контрол и се надявам да ми простите: Не искаме разширяване на Шенгенското пространство и включването на България и Румъния. Това е грешен сигнал”, каза още той по време на политически форум, където се обяви и срещу това двете държави да бъдат приети в еврозоната.

Зьодер публикува във Фейсбук профила си видео със своето изказване по време на форум и написа:

„Ясен ангажимент към нашите западно-християнски ценности. Ние трябва да се придържаме към нашата култура и в Баварската конституция. Нашите ценности са нашият компас“.

Зьодер е един от най-влиятелните политически лидери в Германия. Член е на Християнсоциалния съюз – основен партньор на ХДС на германския канцлер Ангела Меркел.

Седем години е министър на финансите на Бавария.

През 2012 година обаче списание „Шпигел” го обяви за един от 10-те най-опасни европейски политици, които използват агресивен тон в дебата за бъдещето на Европа, припомня bTV.

Преди две седмици и баварският министър на вътрешните работи Йоахим Херман заяви категорично:

„В този момент приемането на България е изключено, тъй като е още рано за това. Разширяването на Шенген не може да става за сметка на сигурността на германските граждани“.

Преди дни пък холандският премиер Марк Рюте, който беше на посещение у нас, заяви, че по принцип ни подкрепят за Шенген, но „работата още не е свършена“.

Само германският канцлер Ангела Меркел звучи по-оптимистично за страната ни, но и тя не дава гаранции за нищо:

„България ще влезе в шенгенското пространство „в най-скоро време“ и „на етапи“, обеща тя през януари в София пред премиера Бойко Борисов.
Вашият коментар