Пещерняци доброволци спасиха паднало в пропаст куче


Пещерняци доброволци спасиха паднало в пропаст куче

Пещерняци спасиха домашно куче порода хъски, паднало в дълбока пропаст край софийското село Бов, съобщава БТВ.

Спасителите се отзовават на сигнал, подаден в социалната мрежа, за бедстващо от три денонощия животно. Пет часа по-късно кучето Ласи бе спасено и върнато на стопанина му.

На сигнала за помощ реагират незабавно доброволци от неправителствената организация „Пещерно спасяване“. Свързват се с жена, която ги отвежда до скалите, от които е паднало кучето. Оказва се братовчедка на собственика на кучето.

По урвата с въже се спуска Енчо. Помагат му Антония и Венцислав. Въпреки тъмнината тримата действат уверено и спокойно. Най-важното е мъжът да бъде добре подсигурен, за да стигне до мястото на инцидента невредим и после да поеме нагоре заедно с Ласи. Кучето е извадено успешно, стопаните не сдържат сълзите на радост и са изключително благодарни на спасителите.

„Пещерно спасяване“ е изцяло доброволческа организация, която обединява около 80 пещерняци. Мисията им е да помагат на колеги в беда, на бедстващи хора в пещери. Нямат много опит в спасяването на животни, но не отказват да помогнат, защото е живо същество в опасност.

Ден преди пещерняците на сигнала се е отзовала пожарната, но без успех.

Днес Ласи ще бъде прегледана от ветеринар. Навехнато ѝ е едното краче, за щастие леко.
Вашият коментар