Повишен е кредитния рейтинг на Гърция


Повишен е кредитния рейтинг на Гърция

Международната кредитна агенция Standard and Poor’s (S&P) повиши кредитния рейтинг на Гърция от B до B+. Причината е подобряващия се баланс на кредитоспособността на страната, въпреки че държавния дълг остава висок. „Може да обсъждаме по-нататъшно повишаване на рейтинга ако ръстът на преките чуждестранните инвестиции продължи, а също така ако отчетем и прогрес в понижаването на неработещите активи, обезпечени от банковата система”, пише в съобщение до медиите S&P.

На 22 юни еврокомисарят по икономическите и финансови въпроси Пиер заяви, че финансовата криза в Гърция, продължила 8 години, е приключила. ЕС потвърди приключването на макрофинансовата помощ на Гърция, удължавайки на 10 години срока за погасяване на кредитите EFSF и утвърди отпускането на последния транш от помощи, възлизащ на 15 млрд. EUR. През август 2018 г. Гърция за пръв път от 2010 г. ще излезе самостоятелно на финансовите пазари.

Близо 300 млрд. EUR е помощта, която Гърция е получила от 2010 г. от големите държави в еврозоната (основно Германия) и Международния валутен фонд.
Вашият коментар