Политолог: Оставката на Главчев е връщане към нормалността в политиката


Политолог: Оставката на Главчев е връщане към нормалността в политиката

Като „връщане към нормалността в българската политика“ определи оставката на Димитър Главчев политологът Стойчо Стойчев в коментар за БНР.

„Мога да кажа едно – връщане към нормалността в българската политиката. Тази оставка е такъв акт, както и оставката на Антон Тодоров малко по-рано тази година, защото те показват едно ниво на нетърпимост на управленската арогантност и лицемерие. Актът на г-н Главчев беше израз на управленска арогантност, която беше санкционирана в крайна сметка – колективно, заедно с министър-председателят, разбира се. Оправданието, че това е било провокация на БСП, в този случай не е аргумент, защото един мъдър държавник не трябва да се поддава на провокации. В момента, в който се поддаде на провокация, най-разумното нещо е да се оттегли, както г-н Главчев направи, което ще му позволи напълно с достойнство да излезе от ситуацията“, коментира Стойчев.

„За никого не е тайна, че оставките в ГЕРБ ги решава премиерът Бойко Борисов, независимо на какво ниво, но тук надделя колективният разум на ГЕРБ. Той е лидер на партията, той носи политическата отговорност за действията на всички нейни членове, независимо в коя власт. Нищо нередно не виждам в това и е нормално премиерът да вземе такова решение. Може би един колективен разум на ГЕРБ надделя в тази ситуация“, обясни политологът.
Вашият коментар