Пращат ли кметове възрастни хора на море с държавни пари?


Пращат ли кметове възрастни хора на море с държавни пари?

Десетки са посетили Несебър през февруари

Пенсионери на море, организирани от кмета. Как се печелят симпатиите на гласоподавателите месец преди вота?

Селата в община Хисаря не са изключение – работа няма, младите бягат, пенсионерите се топят. Там здравната грижа не е система, а изключение.

В началото на година в общината започват да се организират пътувания до санаториум в Несебър. Пътят без пари. Престоят  – по Здравната каса.

За да постъпи човек на рехабилитация в болница по Здравна каса, трябва или да е лежал заради заболяване, което изисква последваща терапия, или с направление от личен лекар да е преминал курс по физиотерапия, от който няма ефект.

На 70 години баба Станка от Красново за първи път вижда морето. Справка в Здравната каса показва, че почти всички пристигащи от община Хисаря изминават около 300 километра и разбират, че имат нужда от хоспитализация пред вратата на болницата.

От 100 души, пристигнали през февруари от община Хисаря в Несебър, на 99 направленията за хоспитализация са издадени на място от медицинския център на входа на болницата. Законът го позволява.

Целта на лечебните заведения е да запълнят легловата си база. Специализираната болница за рехабилитация в Несебър е на второ място по изплатени пари от Здравната каса за месец януари.

Микробусът, който оставя за хоспитализация хората от Паничери и Старосел, товари изписани пациенти, които да върне за Хасково – втората по заболеваемост дестинация за януари и февруари.

Обратно на село бабите пак трудно могат да стигнат до лекар, но пък вярват, че отново ще организират да ходят на санаториум. Кметът на община Хисаря отказа да говори пред камера с аргумента, че няма нищо общо с организацията на тези пътувания.
Вашият коментар