Премиерът на Мадрид подаде оставка заради кражба от магазин


Премиерът на Мадрид подаде оставка заради кражба от магазин

Регионалният премиер на испанската автономна област Мадрид Кристина Сифуентес подаде оставка след труден месец за нея, включващ твърдения, че е фалшифицирала дипломата си за придобита магистърска степен и че е била хваната да краде от магазин през 2011 г., предаде Ройтерс.

Сифуентес е политик от управляващата десноцентристка Народна партия. Мадрид винаги е бил крепост на тази политическа сила, чийто лидер е премиерът Мариано Рахой. Нaродната партия обаче е подложена на засилващ се натиск от либералите от „Сиудаданос“, които изпревариха управляващата партия в социологическите проучвания на фона на корупционните скандали около НП.

Кадри от охранителна камера, разпространени днес от вестник „Окейдиарио“, показват как Сифуентес си изпразва чантата пред охранител в супермаркет, след като бива обвинена, че е взела козметичен крем. Преди да подаде оставката си, тя заяви, че вземането от нея на крема, който струвал 40 евро, е било „неволна грешка“.

Премиерът Рахой каза в коментар за оставката й, че в създалата се ситуация Сифуентес е „направила това, което е трябвало“, предаде агенция ЕФЕ, цитирана от ТАСС.

При скандала за дипломата ставаше дума за това, че са били подправени подписи на преподаватели и представители на администрацията на университета, в който е следвала, а тя самата, както изглежда, не е била присъствала на повечето занятия, предаде Асошиейтед прес.

Политическата опозиция в Мадрид готвеше за началото на май вот на недоверие срещу Сифуентес в регионалния парламент. Оставката й обаче отваря вратата за нов кандидат на НП с неопетнена репутация, който да я замени.
Вашият коментар