Пробиотиците са полезни за красивата кожа


Пробиотиците са полезни за красивата кожа

В течение на пет десетилетия учените са спорили за това какво точно представляват пробиотиците. През 2002 г. Световната здравна организация прие определение за пробиотик. Това е непатогенен микроорганизъм за човека, който възстановява нормалната микрофлора в организма, като действа пагубно върху патогенните и условно патогенните бактерии.

Пробиотиците могат да се съдържат както в храната, така и в специално създадени и разработени лекарства или хранителни добавки. Например традиционно използваните от хората от векове храни с пробиотици са: кисело мляко, сирене и други продукти на основата на млечна киселина.

Понастоящем на пазара има много млечни продукти, обогатени с пробиотик. Най-общо казано както храните и хранителните добавки, така и фармацевтичните препарати, съдържащи микроорганизми, представители на нормалната микрофлора на хората, се наричат пробиотици.

Пробиотиците се считат от все повече специалисти и за добро средство за красива кожа. Скорошно изследване, проведено в Съединените Щати, доказва че някои от тях помагат в борбата срещу псориазиса – автоимунно разстройство, проявяващо се с червен, люспест кожен обрив.

Ползите им не се изчерпват дотук. Редица проучвания показват задоволителни резултати след употреба на различни пробиотици в борбата срещу други кожни проблеми – най-вече акнето.
Вашият коментар