Продукти с розово масло – успокояват и пречистват кожата


Продукти с розово масло – успокояват и пречистват кожата

Наред с прекрасната природа, вкусните гозби и традиции, киселото мляко, България се слави и с производството на розово масло. Розите, отглеждани у нас, са не само красиви и ароматни, а и притежават много лечебни свойства. Розовото масло се получава чрез двойна детсилация на различни видове рози. За целта рано сутринта се берат венчелистчетата на растението, които преминават пред дълъг процес на обработка. От около 3 тона цвят се получава близо 1 килограм розово масло.

Ползи за здравето от розовото етерично масло

Грижа за кожата

Розовото масло се използва за производството на богата гама от козметични продукти – лосиони за тяло, кремове за лице, тоалетни води, балсами за устни, парфюми … То е сред най-употребяваните етерични масла за грижата за кожата. Доказано е, че има антиоксидантни свойства, които помагат при зарастване на рани, заличаване на белези, акне и стрии.

Истинското розово масло съдържа близо 300 вещества и се смята за продукт, който няма срок на годност.

Елиминира бактериите

Био продуктът има антибактериални свойства. С него може да се лекуват инфекции в дебелото черво, стомаха, ушите, по кожата. Разбира се, това трябва да става само след предписание на специалист.

 

Потиска възпалението

Етеричното масло може да успокои възпалението на кожата при различни инфекции. То навлиза надълбоко в кожата, премахва замърсяванията от клетките и така намалява риска от появата на пъпки вследствие на възпалението. Розовата вода е идеалното средство за справяне с пъпките. Те завехват само след няколко намазвания, а кожата става гладка и мека.

Помага при рани 

Маслото има антисептични свойства, помага при рани, ухапвания от комари. Розовата вода или козметика с розово масло намаляват топлината на кожата след слънчево изгаряне и я успокояват.

Успокоява

Розовото масло, както и много други етерични масла, успокояват и намаляват тревожността при депресия. Ароматни пръчки или свещи или вана със соли от роза, отпускат тялото и сетивата. Затова ароматът на красивото цвете се смята за естествен антидепресант.

Афродизиак

Ароматът на розите повишава не само настроението, но и либидото. Доказано е, че помага при хора с еректилна дисфункция.

Помага при проблеми с менструацията

 Пиенето на няколко капки от маслото се препоръчва на жени с хормонални проблеми, болезнена или нередовна менструация. То облекчава спазмите, гаденето и умората по време на цикъл, също така намалява болката.Подобни новини

Вашият коментар